Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, επισκέφθηκε με τη συνοδεία του, την  Κομοτηνή, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία για την  Υποδοχή του Μακαριωτάτου, παρουσίᾳ εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών των φορέων και των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ροδόπης.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος προέστη της Επιμνημόσυνης Δέησης , υπέρ των υπό των Τούρκων αναιρεθέντων Κυπρίων Ηρώων, Κληρικών και Λαϊκών, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στη μαρτυρική και αγιοτόκο Κύπρο.

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής  ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την επίσκεψή του και εξέφρασε την ελπίδα,  η σύντομη παραμονή του στον τόπο μας να αποβεί ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να τονιστεί η ενότητα των αδελφών λαών, των Ελλήνων και των Κυπρίων. Ευχήθηκε δε και για την άμεση και δίκαιη αποκατάσταση της παρούσης  κατάστασης.

Κατόπιν, στo Iδρυμα Παπανικολάου ακολούθησε επετειακή εκδήλωση «ΥΜΝΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ», από τον Σύλλογο Κυπρίων Ροδόπης, με την παρουσία πλήθους κόσμου.