Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 στον χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Ροδόπης για  123 μαθητές της Β΄ Λυκείου από το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αστυνομίας και ειδικά τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Σουλιώτη και τον Υπαστυνόμο Χ. Παπαδόπουλο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελλάδας με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο είναι ένας καινούριος κόσμος και για πολλούς πρωτόγνωρος. Προσφέρει διαδραστικότητα, έντονη εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων. Είναι μια εικονική κοινωνία, η οποία διαμορφώνεται παράλληλα με την πραγματικότητα.Η ασφάλεια του σπιτιού μας όμως, στο οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής, ή η  χρήση του κινητού, μπορεί να μας οδηγήσει στο να μην αντιληφθούμε την απειλή καθώς ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος και ορατός.

Πιο αναλυτικά, οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αφορούσαν:

  • τις προκλήσεις, τους κινδύνους και την αντιμετώπιση διάφορων διαδικτυακών κινδύνων, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η διαδικτυακή παραπλάνηση, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκδικητική πορνογραφία και η στοχοποίηση θυμάτων, τα fakenews,τη χρήση κινητών
  • τον ρόλο της σύγχρονης τεχνολογίας στις μορφές εγκληματικότητας με εμπλοκή ανηλίκων, καθώς και την
  • ευαισθητοποίηση και τους τρόπους επικοινωνίας και καταγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet SafetyDay), καθιερώθηκε το έτος 2004 με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου VivianeReding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Τους ευχαριστούμε θερμά για  την άμεση και θετική ανταπόκρισή τους στο αίτημα του σχολείου   για ενημέρωση των  μαθητών ως προς τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου  καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.