Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με επιστολή που έστειλε  σε τοπικούς φορείς με θέμα «Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής», ενημερώνει ότι με το άρθρο 160 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κα», που εισάγεται για ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης της κατασκευής της δεύτερης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και τους καλεί να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης, που αποτελεί αδικία για την περιοχή.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Θέμα: «Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής»

Συν.σχετ.: το 19/4/2021 έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και άρθρο 160 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κα»

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κα» που εισάγεται για ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ρυθμίσεις του άρθρου 160 ακυρώνεται η κατασκευή της δεύτερης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται ότι «υφιστάμενες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί Προσφορά Σύνδεσης παύουν αυτοδικαίως». Σε αυτό ακριβώς το στάδιο βρίσκεται η δεύτερη μονάδα, αφού με την αριθμ. 130/2021 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εγκρίθηκε η χορήγηση άδειας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού-ΔΕΗ Α.Ε» στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, συνολικής ισχύος 665 ΜW. Ενώ όπως προκύπτει από την απάντηση της ΡΑΕ στην υπ’ αριθμ. 5902/12.04.2021 ερώτηση που είχα καταθέσει στη Βουλή η νέα αδειοδοτημένη μονάδα της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής δεν έχει προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για τη Ροδόπη, για ένα έργο στρατηγικής σημασίας όπως η δεύτερη μονάδα της ΔΕΗ για την ανάπτυξη της περιοχής που θα συνέβαλε στην ενίσχυση της εργασίας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αφού με τυχόν ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης υπάρχει άμεσος κίνδυνος ακύρωσης της νέας μονάδας.

Η κατασκευή και λειτουργία της δεύτερης μονάδας στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι ένα αίτημα που διεκδικήθηκε από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς. Υπήρξαν πρωτοβουλίες και από την δική μου πλευρά ώστε να προωθηθεί. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης, που αποτελεί αδικία για την περιοχή.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ 17-3-2023

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΥ

 

Πίνακας Αποδεκτών:

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΟΕΒΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕ