Η System and G, πρωτοπόρος στον τομέα της κοινωνικής συμμετοχής και καινοτομίας, με υπερηφάνεια διοργανώνει τη διήμερη ημερίδα του προγράμματος Empowering Inclusive Democracy (EID), με θέμα το δικαίωμα ψήφου των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο συγκροτήματος Παλαιάς Νομικής, και θα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις από κορυφαίες προσωπικότητες που θα αναλύσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής αυτής της ευάλωτης ομάδας.

 

Το πρόγραμμα EID προάγει τη συμπεριληπτική δημοκρατία, εστιάζοντας στη στήριξη ατόμων που παραμένουν εκτός των εκλογικών διαδικασιών, όπως τα άτομα με νοητική αναπηρία. Η System and G επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα πλαίσιο ισότητας που ενισχύει την πολιτική ενσωμάτωση και την κοινωνική ισότητα, προσπερνώντας τα εμπόδια της προκατάληψης και της περιορισμένης προσβασιμότητας. Με τις καινοτόμες δράσεις της, συνεχίζει να ηγείται στην προώθηση μιας δημοκρατίας χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά.

 

Στην ημερίδα της Παρασκευής  θα αναπτυχθούν εισηγήσεις από εξέχουσες προσωπικότητες, με ιδιαίτερους καλεσμένους την ευρωβουλευτή Ελεονώρα Μελέτη, ένθερμη υποστηρίκτρια της κοινωνικής ενσωμάτωσης, τον βουλευτή και πρώην Υπουργό, Ευριπίδη Στυλιανίδη, γνωστό για τις πρωτοβουλίες του στην προάσπιση των δικαιωμάτων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς και τον Ιωάννη Βαρδακαστάνη, Πρόεδρο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

 

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η προσαρμογή των διαδικασιών για την προσβασιμότητα των ατόμων με νοητική αναπηρία στις εκλογές και η σημασία της πολιτικής εκπαίδευσης. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη σημασία της παροχής εργαλείων και υποστήριξης για την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής και τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού πολιτικού περιβάλλοντος.

 

Το Σάββατο 12 Οκτώβρη, η ευρωβουλευτής Ελεονώρα Μελέτη και ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης θα παρακολουθήσουν τους τελικούς αγώνες των SpecialOlympics στο Εμπορικό Κέντρο Cosmopolis και έπειτα θα παραχωρήσουν δηλώσεις σχετικά με το πρόγραμμα EID που συμμετέχουν.

 

Η System and G πιστεύει ακράδαντα ότι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας για όλους αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μιας δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας. Μέσω της ημερίδας αυτής, στοχεύει στη διαμόρφωση στρατηγικών και δράσεων που θα εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στο δικαίωμα ψήφου για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των νοητικών ικανοτήτων τους.

 

Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 24 μηνών με αντίστοιχες δράσεις σε Πορτογαλία, Ρουμανία και Λετονία. Οι εταίροι του προγράμματος είναι Άγιοι Θεόδωροι, OMNISFACTUM, ASCOINT, SistemaunGLatvia.