Απόσπασμα από την ομιλία του πρώην βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή στις 23/3/2023 στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Ο Δ.Χαρίτου αναφέρει ότι εκείνος ο νόμος ήταν το πρώτο βήμα, ακολούθησαν οι πρόσφατες ρυθμίσεις για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και έπεται στη συνέχεια η εκχώρηση της διαχείρισης του νερού. σε ιδιωτικά συμφέροντα.
<< Κυρίες και κύριοι ψηφίζεται νομοσχέδιο που θέλει υποτίθεται, να ρυθμίσει την διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων ενώ στην πραγματικότητα η στόχευσή του είναι να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου, κοινωνικού αγαθού όπως το νερό, αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Λέτε διαρκώς ότι δεν είναι αυτές οι προθέσεις σας. Αν δεν είναι τότε γιατί την ευθύνη διαχείρισης του νερού από το δημόσιο την εκχωρείτε σε μία ρυθμιστική αρχή διευρύνοντας τις αρμοδιότητες της σημερινής ΡΑΕ;
Γιατί αποκρύπτετε σκόπιμα ότι προορισμός των Ρυθμιστικών Αρχών είναι να ρυθμίζουν προβλήματα όπου υπάρχει αγορά, όπου υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού.
Γιατί αποκρύπτετε ότι σήμερα η διαχείριση του νερού μέσω των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν αποτελεί αγορά, ούτε εμπλέκονται ανταγωνιστικοί φορείς. Εσείς τι ακριβώς θέλετε, υποτίθεται, να ρυθμίσετε μεταβιβάζοντας την ευθύνη του κράτους σε μία ρυθμιστική αρχή; Εκτός αν ο στόχος είναι το άνοιγμα του δρόμου της ιδιωτικοποίησης του νερού και τότε προφανώς προκύπτει αγορά διαχείρισης του νερού και βέβαια η ανάγκη της ρύθμισής της από Ρυθμιστική Αρχή.
Γιατί αποκρύπτετε ότι βάσει Νόμου η Ρυθμιστική Αρχή είναι ανεξέλεγκτη, ότι οι πράξεις της είναι εκτελεστές χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο από το κράτος.
Εμάς ως ΣΥΡΙΖΑ, τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δεν μας ακούτε, ακούστε το ΣτΕ που σας είπε καθαρά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Ακούστε την επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Ακούστε τουλάχιστον τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ των Δήμων που διαχειρίζονται το νερό και οι οποίοι με δεκάδες ψηφίσματα σας λένε ότι δε λειτουργούν στα πλαίσια της αγοράς, επομένως δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού για να υπάρχει ανάγκη ρύθμισης.
Προς τι λοιπόν η ένταξη του νερού, η εποπτεία της διαχείρισης του σε μία ρυθμιστική αρχή που ρυθμίζει κανόνες ανταγωνισμού που δεν υπάρχουν και δεν ταιριάζουν με το σημερινό καθεστώς των ΔΕΥΑ και των Δήμων;
Εκτός και αν ανομολόγητο επόμενο βήμα σας είναι να προχωρήσετε σε συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, να τις ωθήσετε να εκχωρούν σε ιδιωτικά συμφέροντα τις υποδομές ύδρευσης, τα δίκτυα, κάτω από το βάρος των χρεών που με ευθύνη σας έχουν συσσωρεύσει λόγω του ενεργειακού κόστους. Κάτω από την αδυναμία να λειτουργήσουν αποψιλωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό.
Εσείς δεν το κρύβετε, είστε έτοιμοι να παραχωρήσετε σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω ΣΔΙΤ παλιές και νέες υποδομές, φράγματα, υδραγωγεία κα.
Οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μαζί με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τις εισπρακτικές εταιρείες, θα φουσκώνουν και οι λογαριασμοί της ύδρευσης. Θα φυτρώνουν σιγά σιγά και στην διαχείριση του νερού ανάλογες εισπρακτικές εταιρείες>>.