ΕΝΩΣΗ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πίσω από τις «δωρεές» κρύβονται ο μόχθος και ο ιδρώτας των εργαζομένων

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τη διθυραμβική παρουσίαση από τοπικά -και όχι μόνο- ΜΜΕ της δωρεάς της “Sunlight” στην περιοχή και από την επίσκεψη της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας στο εργοστάσιο της Κομοτηνής. Μάλιστα, κάποια τοπικά ΜΜΕ ονοματίζανε τη δωρεά “ομπρέλα” προστασίας στην ΑΜΘ κατά του κορονοϊού.
Προφανώς και η “ομπρέλα” κατασκευάστηκε από τον μόχθο και τον ιδρώτα των εκατοντάδων εργαζομένων της επιχείρησης. Των εργαζόμενων που είδαν το 2012 τον μισθό τους να μειώνεται κατά 15% στο όνομα της κρίσης, αλλά ποτέ να μην επανέρχεται όταν τα ρεκόρ κερδοφορίας έσπαγαν το ένα μετά το άλλο. Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν με βάση τον κατώτατο μισθό των 586 και 650 μεικτών για να δουλεύουν σε πλήρη εντατικοποίηση μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες για την Υγεία συνθήκες. Των εργαζομένων, στις πλάτες των οποίων έγινε και το εργοστάσιο στην Ιταλία τα προηγούμενα χρόνια.
Πέρα από αυτό όμως, η “ομπρέλα” είναι τρύπια όταν έχει να κάνει με τους ίδιους τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Έτσι και αφού μεγάλο κομμάτι τους μπήκε σε αναστολή τον Μάη, από τον Ιούνη ξεκίνησε η εκ περιτροπής εργασία (15 μέρες μέσα 15 μέρες έξω) σε πολλά τμήματα της επιχείρησης. Ενόψει του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ’’, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να δεχθούν μείωση 20% των αποδοχών τους για όσο διάστημα διαρκεί, αλλά και μείωση του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων αφού θα υπολογίζονται πάνω στα μειωμένα ποσά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επειδή άργησε η κυβέρνηση να κάνει το δωράκι της “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ” στους επιχειρηματικούς ομίλους, σε όσους δούλεψαν τον Ιούνη ένα δεκαπενθήμερο με ευθύνη της εταιρείας, τους ανακοινώθηκε πως οι μέρες εκείνες θα λογιστούν ως κανονικές άδειες ή άδειες άνευ αποδοχών (αν είχαν εξαντλήσει τις μέρες της άδειας)! Και όλα αυτά την ίδια ώρα που μια σειρά τμήματα της επιχείρησης δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς.
Όχι στη σύγχρονη σκλαβιά!
Απ’ ό,τι φαίνεται, στις πλάτες των εργαζομένων του εργοστασίου η εταιρεία θέλει να ετοιμάσει και το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ.
Όλες οι αστικές κυβερνήσεις, τώρα της ΝΔ πριν του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, φροντίζουν μια χαρά να μπουκώνουν με κρατικό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, να τους δίνουν όλα τα νομοθετικά εργαλεία “ευελιξίας” των εργασιακών σχέσεων, να νομοθετούν μεροκάματα πείνας. Άλλωστε το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων είναι, αυτός είναι ο ρόλος τους.
Απάντηση στις άθλιες εργασιακές συνθήκες δεν είναι οι μαζικές αποχωρήσεις των εργαζομένων, αλλά ο οργανωμένος ταξικός ανυποχώρητος αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Καλούμε την εργοδοσία να ξεχάσει κάθε σκέψη για υποχρεωτικές άδειες και μείωση μισθού τον Ιούνη!
Καλούμε τους εργαζόμενους της επιχείρησης να σπάσουν τον φόβο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, να δώσουν ενωμένοι τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανωθούμε στο σωματείο μας!