Μετά την Αναφορά του Ιλχάν Αχμέτ που κατατέθηκε στις 24 Ιουνίου 2020 για την κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ και τα προβλήματα που γεννά σε ορεινούς δήμους όπως είναι ο δήμος Αρριανών, η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής επανέρχεται με ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών για το θέμα της εξυπηρέτησης συνταξιούχων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, ” Η δραστική μείωση του Δικτύου Τοπικών Καταστημάτων του ΙΚΑ αλλά και η σταδιακή κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ επιτείνει την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είτε δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά είτε γεωγραφικές και μορφολογικές ιδιαιτερότητες -ιδιαίτερα όσων κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές από την έδρα Τοπικού Καταστήματος του ΕΦΚΑ, σε νησιά και ορεινές περιοχές –  τους αναγκάζουν να μετακινούνται από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους στο ΠΥΣΥ ή στο  υποκατάστημα του ΕΦΚΑ του νομού δαπανώντας χρόνο και χρήματα”. 
 
Την ερώτηση συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ . 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας &Κοινωνικών Υποθέσεων

κ. Βρούτση Ιωάννη

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα αναφορά μου σας διαβιβάζω επιστολή του δημάρχου Αρριανών της Π.Ε Ροδόπης προς την διοίκηση του ΕΦΚΑ με την οποία εκφράζει την έντονη  διαμαρτυρία του για τις συνέπειες που προκαλεί η απόφαση του Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 118792/ 15-6-2020, με την οποία παύονται των καθηκόντων τους οι ανταποκριτές ΟΓΑ-e ΕΦΚΑ του δήμου Αρριανών για θέματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης και παροχών. Προφανώς, αυτό συμβαίνει και με άλλους αγροτικούς περιφερειακούς δήμους, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά για την συγκεκριμένη απόφαση.

Εκτιμούμε ότι για την λήψη της δεν έχουν ληφθεί υπόψη μια σειρά από λόγους για δήμους με τα χαρακτηριστικά του δήμου Αρριανών, που έχουν να κάνουν με την έντονα αγροτική τους οικονομία, τις τεράστιες αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσουν έως το μοναδικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Κομοτηνή οι (μη) εξυπηρετούμενοι πολίτες, την ηλικιακή και φυσική αδυναμία αυτών των ανθρώπων να ανταποκριθούν σε μια τέτοια προοπτική που αλλάζει άρδην την καθημερινότητά τους.

Κ. Υπουργέ,

Το «επιτελικό κράτος»με ανάλογες πρωτοβουλίες τείνει να μετατραπεί σε δυνάστη των πιο φτωχών και αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού της ελληνικής υπαίθρου.

Παρακαλώ όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις αιτιάσεις του κ. δημάρχου Αρριανών και προβείτε στην ανάκληση της απόφασής του Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 118792/ 15-6-2020.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

– Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

 

ΘΕΜΑ: «Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων –συνταξιούχων ΕΦΚΑ σε απομακρυσμένες περιοχές, νησιά και ορεινούς δήμους».

 

Η δραστική μείωση του Δικτύου Τοπικών Καταστημάτων του ΙΚΑ αλλά και η σταδιακή κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ επιτείνει την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είτε δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά είτε γεωγραφικές και μορφολογικές ιδιαιτερότητες -ιδιαίτερα όσων κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές από την έδρα Τοπικού Καταστήματος του ΕΦΚΑ, σε νησιά και ορεινές περιοχές – τους αναγκάζουν να μετακινούνται από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους στο ΠΥΣΥ ή στο  υποκατάστημα του ΕΦΚΑ του νομού δαπανώντας χρόνο και χρήματα.

Επειδή για τα απομακρυσμένες και τις ορεινές περιοχές ηπειρωτικών και νησιωτικών νομών (όπως ενδεικτικά της Ρόδου και της Ροδόπης),καθώς και για τα μικρά νησιά δεν προβλέπεται λειτουργία τοπικών υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ.

Επειδή η εξυπηρέτηση των κατοίκων αυτών των περιοχών και ιδιαίτερα των αγροτών και των ατόμων μεγάλης ηλικίας καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής.

Επειδή η ταλαιπωρία όλων αυτών των συμπολιτών μας επιβάλλει τη θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος αντί της παραπομπής εξυπηρέτησής τους από τις καλές προθέσεις του συγγενή ή του γείτονα.

 

Ερωτάσθεκ. κ.Υπουργοί:

 

  1. Προτίθεστε να εντάξετε την πλήρη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων – συνταξιούχων του ΕΦΚΑ των προαναφερόμενων κατηγοριών στα ΚΕΠ; Αν όχι, προτίθεστε να νομοθετήσετε τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσαστον ΕΦΚΑ και τους Δήμους που το επιθυμούν και θα το αιτηθούν, προκειμένου να διατεθεί ηλεκτρονική διασύνδεση στο Δήμο, ο οποίος με υπαλλήλους του θα ενεργεί για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων–συνταξιούχων των αντίστοιχων δήμων;
  2. Αν δεν υιοθετείτε τα παραπάνω, γιατί δεν αξιοποιείτε τους σημερινούς ανταποκριτές του ΟΓΑ διευρύνοντας μάλιστα το υπηρεσιακό τους αντικείμενο και μετατρέποντάς τους σε ανταποκριτές του ΕΦΚΑ;
  3. Σε κάθε περίπτωση, πως σκοπεύετε να αντιμετωπίστε το υπάρχον πρόβλημα;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

 

Βασίλης Κεγκέρογλου

 

 

Ευαγγελία Λιακούλη

 

 

Γιώργος Μουλκιώτης

 

 

Μιχάλης Κατρίνης

 

 

Χρήστος Γκόκας

 

 

Ιλχάν Αχμέτ

 

 

Χαρά Κεφαλίδου

 

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

 

 

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

 

Μπουράν Μπουρχάν

 

 

Δημήτρης Μπιάγκης

 

 

Απόστολος Πάνας

 

 

Ανδρέας Πουλάς

 

 

Γιώργος Φραγγίδης