Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας τήρησε το λόγο του και οφείλω να το αναγνωρίσω» υπογράμμισε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχε πάρει από τον παλιό του συνεργάτη και καλό του φίλο Άγγελο Συρίγο για τη στήριξη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Σε ένα Ακαδημαϊκό έτος που ο αριθμός των εισακτέων περιορίζεται πανελλαδικά και πιθανόν να μειωθεί ακόμη περισσότερο από τις μεταγραφές και τη θέσπιση της βάσης του 10, διασφαλίστηκε η ενδυνάμωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα όταν οι μειώσεις εισακτέων φτάνουν μέχρι και 7%, το ΔΠΘ σημειώνει αύξηση 2,2% ενισχύοντας έτσι δημογραφικά τις πόλεις της Θράκης και φυσικά τη δυναμική της ακαδημαϊκής του κοινότητας.

Συγκεκριμένα πέρυσι εισήχθησαν 4.231 φοιτητές από τους οποίους πολλοί μεταγράφηκαν στα μεγάλα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και πολλοί λόγω της πανδημίας δεν ήλθαν καν να εγκατασταθούν στη Θράκη. Φέτος ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται συνολικά στις 4452 σημειώνοντας αύξηση. Να σημειωθεί ότι επιπρόσθετα επειδή οι συνθήκες της αντιμετώπισης της πανδημίας πλέον βελτιώνονται, σίγουρα θα εγκατασταθεί εκ νέου στην πόλη και μεγάλο μέρος των φοιτητών που πέρυσι δεν το έπραξαν τονώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την τοπική οικονομία.

Ειδικότερα στις δύο μεγάλες Σχολές στην Κομοτηνή αποφασίστηκε να εισαχθούν 400 νέοι φοιτητές στο Ά Έτος έναντι 373 πέρυσι και στη Νομική 506 έναντι 477 πέρυσι. Οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από τις σχετικές εισηγήσεις που κατατέθηκαν προς όφελος της Κομοτηνής και της Θράκης συνολικότερα.

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπιδης Στ. Στυλιανίδης «Μπορεί να μην αγγίξαμε του αριθμούς που κάποτε όταν ήμουν Υπουργός Παιδείας είχα διασφαλίσει με 2000 νέους φοιτητές κατά έτος, ωστόσο είμαστε για την παρούσα συγκυρία σε καλό ανοδικό δρόμο που θα συνδυαστεί και με ανάλογη αύξηση πόρων και μέσων μετά από μια μακρά περίοδο αδιαφορίας της Πολιτείας που στοίχισε τόσο στο ΔΠΘ όσο και στη Θράκη. Είμαστε από τα πρώτα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα σε αύξηση και ευχαριστώ γι’αυτό την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αναμένοντας και την συνέχεια».