Οταν γίνεται αναφορά στο όνομά του θα τον θυμόμαστε με χαμόγελο, τον ευγενικό κύριο Γιάννη Κοσμίδη , τον Κομοτηναίο ενεργό πολίτη με άποψη και συμμετοχή στην  πολιτική αλλά και με λατρεία για την μουσική. Πλέον ο Γιάννης Κοσμίδης δεν βρίσκεται μαζί μας , εκεί που πήγε θα συναντήσει σίγουρα τον Γιώργο Παπαδριέλλη , τη Νίτσα Αντωνιάδου , τον Στέλιο Σταμπουλίδη , τον Λάκη Χατζηκοσμά.

Ο εγγονός του Νίκος Παπαναστασίου έγραψε στην προσωπική του σελίδα:

Γλυκέ μου παππού ήσουν ένας βράχος δύναμης που κοίταξες στα μάτια την ασθένεια των καιρών και την κέρδισες. Έφυγες με το κεφάλι ψηλά, δυνατός και περήφανος πέρα για πέρα. Λιοντάρι ήσουν για μένα και μου έμαθες τόσα πολλά από την πρώτη μέρα. Αξίες, διδαχές και συμβουλές θα με ακολουθούν πάντα σε όλη μου τη ζω.  Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ μου ούτε εγώ ούτε και κανένας μας.

Η ανάμνηση σου θα είναι γλυκιά και θα με συντροφεύει για πάντα. Να είσαι καλά εκεί που πηγαίνεις.

Ο Γιάννης Κοσμίδης αφήνει πίσω ενεργό όνομα , με τις δυό του κόρες την Ζωή και τη Μαίρη να αποτελούν καταξιωμένα άτομα της τοπικής κοινωνίας.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΗ.

Το απόσπασμα που ακολουθεί αποτελεί μέρος από το γύρισμα τηλεοπτικής εκπομπής στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ , όπου ο Γιάννης Κοσμίδης άρπαξε την ευκαιρία και τραγούδησε μελωδίες της εποχής του.