Εκδήλωση με θέμα «Ηπειρώτες και εκ Λαϊστης στην Ροδόπη» διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης ,θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης  και την περιφέρεια  την πολύχρονη συμμετοχή των Ηπειρωτών στην πολιτική, πολιτιστική ,οικονομική ζωή του τόπου.

Εκδήλωση  αποτελούμενη από δύο μέρη, με την κ.Τζένη Κατσαρή Βαφειάδη συγγραφέα να  αναλύει  τους “Ηπειρώτες της Ροδόπης στον δημόσιο χώρο”. Η ιστορική Ηπειρωτική παροικία του Νομού Ροδόπης έχει ζωή σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνων καθώς στα 1940 με 1850 εγκαθίστανται οι πρώτοι Ηπειρώτες στο νομό ως μόνιμοι κάτοικοι της Κομοτηνής.

Οι Ηπειρώτες  συμμετέχουν  στην πολιτική, πολιτιστική ,οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις (4) Δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες , δωρητές, συνδρομητές σε διάφορα έργα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης  η κυρία Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου μίλησε  για την “Αδελφότητα Λάϊστινων 1926” . Η Λάιστα είναι ένα από τα βλαχόφωνα χωριά του Ζαγορίου με υψόμετρο 1020 μ. και απέχει 80 χλμ από τα Ιωάννινα. Ο οικισμός χρονολογείται από το 1580 και κατά τον 18ο και 19ο αιώνα γνώρισε περίοδο μεγάλης ακμής.

Ο ξενιτεμός των Λαϊστινών άρχισε τη δεκαετία του 1880 και προοδευτικά αυξήθηκε μέχρι το 1928, αλλά και αργότερα. Σήμερα πολλές οικογένειες δεύτερης και τρίτης γενιάς Λαϊστινών, βρίσκονται εγκατεστημένες στην Μακεδονία και Θράκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης Γιάννης Τζαμπάζης αναφέρθηκε στην τιμητική παρουσία της Χαρίκλειας Μαργαριτοπούλου στην εκδήλωση. Οι Ηπειρώτες , έχουν την ιστορία τους ταυτισμένη με την περιοχή της Θράκης , ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια από τα σκληροτράχηλα βουνά της Ηπείρου κει με την αγάπη τους προς την πατρίδα , ξενιτεύτηκαν , εργάστηκαν σκληρά, χωρίς να ξεχάσουν την πατρίδα τους την Ηπειρο ,και ευεργέτησαν την Ελλάδα, την Ηπειρο, και τον τόπο που τους φιλοξένησε, συμπλήρωσε ο Γ.Τζαμπάζης.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν αναμνηστικά στους ομιλητές και στον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη  με καταγωγή από την Ηπειρο , όπως ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου Αργύρης Μπίστας,  απονέμοντας του  ένα βιβλίο με ιστορικά στοιχεία του τόπου καταγωγής του.