Έφτασε η ώρα να δούμε από το COSMOTE HISTORY την πρώτη από τις δύο αφιερωματικές εκπομπές για τα 100 χρόνια Απελευθέρωσης και Ενσωμάτωσης της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια, που έκανε η καταπληκτική δουλειά της ομάδας της εκπομπής « Μηχανή του Χρόνου», που παρουσιάζει ο Χρίστος Βασιλόπουλος.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 21:00 το βράδυ θα δούμε –όσοι έχουν συνδρομητική- τους διωγμούς των Ελλήνων και την απελευθέρωση της Θράκης.
Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη Κυριακή 22 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα

https://www.facebook.com/groups/82007826300/permalink/10156958584271301/

Ο Δημοσιογράφος-Ερευνητής, Χρίστος Βασιλόπουλος είχε μιλήσει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην Βασιλική Μαχαίρα για την προσπάθειά του να καλύψει ιστορικά και την περιοχή της Θράκης με την «Μηχανή του Χρόνου» και τα όσα βγαίνουν στο φως από τους διωγμούς-ξεριζωμούς και την γενοκτονία της Θράκης…

Πόσο άραγε σημαντικό είναι για την Ελλάδα η ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια, μιας περιοχής που έχει σύνορα με «δύσκολο» γείτονα, αλλά και με νευραλγικές οικονομικά περιοχές, Βαλκάνια, Ανατολή, Παρευξείνιες χώρες…
Η Θράκη είναι η ΑΡΧΗ και όχι η ΕΣΧΑΤΙΑ της Ελλάδας και αυτό θα πρέπει ΠΡΩΤΟΙ εμείς οι Θρακιώτες να το εμπεδώσουμε και να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία!!!

«Το χρωστούσαμε αυτό στη Θράκη! Φτάναμε στον Νέστο και δεν περνούσαμε απέναντι, αλλά τώρα με τα 100 χρόνια ελευθερίας, ήρθε η ώρα να αναδείξουμε αυτό το κομμάτι της Ελλάδας!», αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής, Χρίστος Βασιλόπουλος.

Μέσα στο μήνα Φεβρουάριο η ομάδα της εκπομπής για την Θράκη, βρέθηκε και πραγματοποίησε 30 συνεντεύξεις και γυρίσματα σε Ξάνθη και Κομοτηνή! Μνήμες που ξεσκονίστηκαν, σεντούκια που άνοιξαν, καρδιές που μίλησαν για την Θράκη, που είναι ξεχασμένη ακόμα και στην πλήρη αποτύπωση του πόνου από τους διωγμούς, ξεριζωμούς και τη γενοκτονία που βίωσε στους Βαλκανικούς πολέμους. Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος έπνιξε τη Θράκη «Δέκα ολόκληρα χρόνια πηγαιενοέρχονταν 200.000 κόσμου, ως αποσκευές σαν να μετακινούνταν από Κυψέλη στο ΠΑγκράτι», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Από αυτές τις συνεντεύξεις, όπου μιλούν Ιστορικοί, Καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης και άνθρωποι από χωριό χωριό και σπίτι, σπίτι, είναι ένα τεράστιο υλικό, το οποίο δεν το βρήκε και πολύ εύκολα η ομάδα της Μηχανής του Χρόνου και δυσκολεύθηκε να το εντοπίσει…θα πρέπει να δουλευθεί και να παρουσιασθεί το φιλέτο των 12 ατόμων σε κάθε εκπομπή που θα εμφανισθούν. Αυτό φυσικά προϋποθέτει επίπονη δουλειά για την συρραφή των συνεντεύξων και των εικόνων-το περίφημο μοντάζ-, μέχρι να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, προκειμένου να ακουσθούν ΟΛΑ.
Οι δύο εκπομπές οι οποίες θα μεταδοθούν κοντά στις 25 Μαρτίου(κατά πάσα πιθανότητα μετά), η μία θα αφορά την Απελευθέρωση της Θράκης και η Δεύτερη τον Ξεριζωμό και τους Διωγμούς των Θρακιωτών.
Ο κ. Βασιλόπουλος αποδείχθηκε και άριστος γνώστης και της άγνωστης για πολλούς από εμάς πονεμένης ιστορίας της Θράκης.
Ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος από την ιστορία και από αυτά που συνάντησε στην Θράκη, αλλά και εντυπωσιασμένος από την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Υπενθυμίζεται πως για πολλά χρόνια η Μηχανή του Χρόνου, μεταδιδόταν από την ΕΡΤ, όπως και ακόμα σε επανάληψη οι εκπομπές του!!! Εκπομπές διαμάντια έρευνας και αποτύπωσης των όλων των γεγονότων.

Ακούστε το ηχητικό της τηλεφωνικής συνέντευξής του στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

https://drive.google.com/open?id=1VEfGitAaZEjyDbfu8zPR6JSsb83g8iAz

 

Σύνταξη Βασιλική Μαχαίρα