Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη μουσική παράδοση της οικογένειας Φαρασοπούλου και τη διαδρομή της μέσα στο χώρο και στο χρόνο, έπειτα από τον βίαιο ξεριζωμό της από το χωριό Άγιοι Ανάργυροι της Καππαδοκίας το 1922.
Η σπουδαία τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής Κατίνα Φαρασοπούλου μιλά στον Θωμά Σίδερη, λίγες μόνο μέρες πριν «φύγει» από τη ζωή και μόλις τρεις εβδομάδες πριν τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την Κατίνα Φαρασοπούλου είναι μία συμπαραγωγή του Πρώτου Προγράμματος και της ΕΡΤ Κομοτηνής και θα μεταδοθεί  το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 12:00-13:00, ταυτόχρονα από το Πρώτο Πρόγραμμα και την ΕΡΤ Κομοτηνής σε κοινή δικτύωση των δύο ραδιοσταθμών.

Η Κατίνα Φαρασοπούλου γεννήθηκε στο Ιάσιο του Νομού Ροδόπης και αργότερα εγκαταστάθηκε στο χωριό Ασκητές.
Ο πατέρας της, Γαβριήλ Φαρασόπουλος, ήταν ιερέας και είχε φοιτήσει στην Ιερατική Σχολή των Φλαβιανών (Ζιντζίντερε) της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου στην Καισάρεια. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στον βίο της και ο διαρκής αγώνας για επιβίωση δεν της επέτρεψαν για πολλά χρόνια την ενασχόλησή της με το τραγούδι. Ωστόσο, αν και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή σε μεγάλη ηλικία, άφησε τη δική της κληρονομιά στο παραδοσιακό καππαδοκικό τουρκόφωνο τραγούδι και οι ερμηνείες της θεωρούνται αξεπέραστες.

Το 2018,  παρουσίασαν στο Ηρώδειο με τον Γιάννη Παγκοζίδη τραγούδια από την Καισάρεια.

Στον ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Κομοτηνής θα βρίσκονται ο αδελφός της Κατίνας, Βασίλης Φαρασόπουλος και ο Γιάννης Παγκοζίδης.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης, Βασιλική Μαχαίρα

Η μετάδοση από το  Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8 και από την ΕΡΤ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: FM 98.1 και 91,2

 

(κείμενο Βασιλική Μαχαίρα – ΕΡΤ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ