Απ. Βεσυρόπουλος: «Όταν ολοκληρωθεί η κτηματολογική διαδικασία θα έχουμε σαφή εικόνα για την κατάσταση των ακινήτων για να εκδικαστούν ενστάσεις και αγωγές»
Ιλ. Αχμέτ: «Θα πρέπει οπωσδήποτε να συσταθεί μια επιτροπή με συναρμόδια υπουργεία η οποία θα επεξεργαστεί μια νομοθετική ρύθμιση, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα»
Ιλ. Αχμέτ: «Δεν μιλάμε για καταπατητές. Μιλάμε για υγιείς περιπτώσεις, που οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι πολλοί θεσμοί έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις»
Συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ για την τακτοποίηση του θέματος των τίτλων ιδιοκτησιών ορεινού όγκου και συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, ενώπιον του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.
Σημαντικός αριθμός πολιτών της μουσουλμανικής Μειονότητας στον ορεινό όγκο της Θράκης κυρίως αλλά και συνολικά σε όλη την ευρύτερη περιοχή δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας. Το θέμα δημιουργεί ζήτημα οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας. Ήδη έχει θεσμοθετηθεί η ειδική νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων εάν αφορούν την πρώτη κατοικία με μειωμένο πρόστιμο, χωρίς να θεραπεύεται το πρόβλημα έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων (ν. 4067/2012, άρθρο 47). Θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση τακτοποίησης των τίτλων.
Στην Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης γίνεται ειδική μνεία στο θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας στον ορεινό όγκο της Θράκης με την επισήμανση ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί ως εξής: «Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι την περαιτέρω υποβάθμιση περιοχών και κοινωνικών ομάδων επιφέρουν χρόνια άλυτα προβλήματα στην περιοχή, όπως το ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας, δημιουργώντας επιπρόσθετη κοινωνική ανασφάλεια και έχοντας αρνητικό αναπτυξιακό πρόσημο. Σημαντικός αριθμός μειονοτικών δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας. Ήδη έχει θεσμοθετηθεί η ειδική νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων εάν αφορούν την πρώτη κατοικία με μειωμένο πρόστιμο, χωρίς να θεραπεύεται το πρόβλημα έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων (ν. 4067/2012, άρθρ 47). Το ελληνικό κράτος καλείται να επιταχύνει την επίλυση του θέματος των τίτλων ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης και της κοινότητας των παλιννοστούντων (ιθαγένειες και τίτλοι). »
Απαντώντας ο κ. Βεσυρόπουλος υποστήριξε ότι «στη συγκεκριμένη περιοχή, η κτηματολογική διαδικασία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο. Συγκεκριμένα, μόλις ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των αρχικών δηλώσεων, η οποία έληξε στις 14 Μαρτίου του 2023. Από εκεί και πέρα, έχουμε περάσει στο στάδιο της υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων ή εκπρόθεσμης δήλωσης, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Οκτωβρίου του 2023. Άρα, η κτηματολογική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. »
«Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωσή της, θα έχουμε σαφή εικόνα για την ταυτότητα των ακινήτων και αφού εκδικαστούν ενστάσεις και αγωγές, τότε θα μπορούμε με σαφήνεια να αποφανθούμε εάν τα εν λόγω ακίνητα υπάγονται στη διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης αντέτεινε ότι αν και η κτηματική υπηρεσία Ξάνθης έδωσε κάποια στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί με τα δημόσια κτήματα στους δήμους Μύκης και Σταυρούπολης, δεν συνέβη το ίδιο με τα αντίστοιχα γραφεία της Ροδόπης και του Έβρου που επικαλέστηκαν αναρμοδιότητα.
«Θέλω να κάνω αυτή την παρατήρηση, γιατί καμιά φορά αυτή η αρνησιδικία των αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, όπως γίνεται στα δικαστήρια, δεν είναι τρόπος θεμιτός», τόνισε με έμφαση ο κ. Αχμέτ.
Ο ίδιος επανέφερε την πρότασή του που είχε διατυπώσει όταν στην διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, « ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να συσταθεί μια επιτροπή με συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα επεξεργαστεί μια νομοθετική ρύθμιση, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα», ενώ σημείωσε προτεραιότητα πρέπει να δοθεί προκειμένου να αφαιρεθούν αυτά τα ακίνητα, που όντως έχουν εγγραφεί στα κτηματολόγια, στα ειδικά μητρώα του δημοσίου.»
«Μιλάμε για ιδιοκτησίες, οι οποίες δεν είναι καταγεγραμμένες στα φύλλα του δημοσίου ως ιδιοκτησία τους, παρά ταύτα όταν εγγράφονται στο Κτηματολόγιο, επειδή δεν έχουν οι άνθρωποι τίτλους ιδιοκτησίας, το θέμα πηγαίνει πάντοτε μετά στον κτηματολογικό δικαστή. Και όταν πάει στον κτηματολογικό δικαστή, για να αναγνωριστεί το δικαίωμά του, δεν χωρεί χρησικτησία κατά του ελληνικού δημοσίου.»
«Δεν μπορούν οι άνθρωποι να τρέχουν σε περιοχές για να δουν εάν αυτά τα ακίνητα ήταν με την ειδική διαδοχή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μπορεί να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και στα Γιάννενα ή στην Κρήτη, αλλά ας επικεντρώσουμε τη συζήτηση μόνο στη Θράκη. Και αυτόματα, το ελληνικό δικαστήριο διατάζει τον πολίτη να φέρει αποδείξεις και τίτλους. Έ, αυτοί οι τίτλοι κατά 90% είναι ανύπαρκτοι. Για τον λόγο αυτό η υπόθεση ξεφεύγει και των δικών σας αρμοδιοτήτων.»
«Πρέπει με σοβαρότητα να γίνει μια επιτροπή, να δούμε ποια ακίνητα είναι αυτά, πόσα χρόνια τα έχουν αυτά, ποια είναι η διαδικασία της χρήσης και της νομής; Πώς αποδεικνύεται αυτό; Να μπουν οι εξαιρέσεις επάνω σε αυτό το θέμα, στα φύλλα ιδιοκτησίας -όπως είπαμε- στο δημόσιο και να δοθεί τουλάχιστον η δυνατότητα σε αυτούς τους πολίτες να αποκτήσουν ιδιοκτησία.»
«Δεν μιλάμε για καταπατητές. Μιλάμε για υγιείς περιπτώσεις, που οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι πολλοί θεσμοί έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις», κατέληξε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.