Δελτίο τύπου από τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Κομοτηνής , εκδόθηκε με αφορμή το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Το δελτίο αναφέρει:

Με αφορμή το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία,  σε τζαμί. Η ενέργεια αυτή αποτελεί καταστρατήγηση του ιστορικού ρόλου που έχει ένα μνημείο χριστιανικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.
Η συγκεκριμένη ενέργεια της Κυβέρνησης Ερντογάν γίνεται με τη στήριξη, είτε σιωπηρά είτε ανοιχτά, ευρύτατου φάσματος της τουρκικής αντιπολίτευσης. Αποτελεί φωτεινή εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που καταδίκασε καθαρά αυτήν την ενέργεια.
Αυτή η κίνηση εντάσσεται σε μια γενικότερη κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά  της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στα πλαίσια των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Δεν μπορούμε, επίσης, να απομονώνουμε αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν από μια συνολικότερη κλιμάκωση που υπάρχει και η οποία υποθάλπεται ανοιχτά από τους “γνωστούς συμμάχους”, από την ΕΕ, από τη φίλη του Ερντογάν Ρωσία, από την άφωνη ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ιούλης 2020