Η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Μαριγούλα Κοσμίδου συγχαίρει θερμά τους δύο μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής (Πειραματικό Λύκειο από το έτος 2022) για την 3η θέση που κατέκτησαν στον 33ο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό που έλαβε χώρα από 13 έως 18 Σεπτεμβρίου.
Οι μαθητές Άγγελος-Μιχαήλ Χουβαρδάς (ετών 18) και Λέανδρος Κουρτίδης (17 των) δημιούργησαν το 2020 την ομάδα e-Αιμοδότες, με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Αθανασούλα Αι., Βερρή Α. και Χαρμούζη Μ. και συμμετείχαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό με άλλους 130 νέους επιστήμονες από άλλες 32 χώρες, παρουσιάζοντας συνολικά 85 διαφορετικά σχέδια.
Ο Άγγελος-Μιχαήλ και ο Λέανδρος παρουσίασαν το δικό τους έργο (πρότζεκτ), τους E-AIMODOTES/INFORMATIONSYSTEMANDIMMEDIATENOTIFICATIONOFBLOODDONATIONNEEDS.Ως μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας αξιολογήθηκαν θετικά από 17 διεθνείς κριτές και κατέκτησαν την 3η θέση σε έναν Ευρωπαϊκό διαγωνισμό με συμμετοχές εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.
Ο Διαγωνισμός αποτελεί μέρος των δράσεων Διεύρυνσης Συμμετοχής και Διάδοσης της Αριστείας που χρηματοδοτούνται από το Horizon Europe: το βασικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας, της υπεύθυνης έρευνας και της καινοτομίας και για την προώθηση της ανάδυσης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και της Ένωσης Καινοτομίας.

«Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά» δηλαδή «θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων» όπως κατέθεσε ο Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πυθαγόρας,
Κι εμείς, ως πολιτεία, μέριμνά μας θα έχουμε την ανατροφή μέσα από την εκπαίδευση των νέων μας.
Συγχαίρουμε λοιπόν θερμά τους παραπάνω μαθητές και τους ευχόμαστε «λαμπρό στάδιον» στη ζωή τους και όπως ο Βιργίλιος, Λατίνος ποιητής έγραψε να «Αποκτούν δύναμη προχωρώντας»!