Το Εργαστήριο Συνόλων Πνευστών Οργάνων (ΠΝΟΕΣ) του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΤΜΕΤ) σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής παρουσιάζουν μία και μοναδική συναυλία, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής το Σάββατο 28/5/2022 στις 21:00.

Στο πρώτο μέρος θα συμμετάσχει η Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών του Τμήματος και θα ακουστούν τα εξής έργα: Dedications του Ντίνου Κωνσταντινίδη (1929-2021),η πασίγνωστη Κυπριακή Ραψωδία του Νίκου Αστρινίδη, με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό των 100 ετών από τη γέννηση του συνθέτη (1921-2010), και δύο από τους γνωστότερους Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), ο Τσάμικος και ο Ηπειρώτικος. Σημειώνεται ότι συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την αποδημία του διεθνούς αναγνώρισης συνθέτη Ντίνου Κωνσταντινίδη, ο οποίος υπήρξε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει πρόγραμμα τζαζ με γνωστές και περισσότερο γνωστές επιτυχίες συνθετών όπως οι Bob Lowden ,Duke Ellington και Myles Collins.

Μουσική διεύθυνση: Αθανάσιος Ζέρβας, συνθέτης, θεωρητικός, σαξοφωνίστας, μαέστρος και καθηγητής του ΤΜΕΤ.

Καλλιτεχνική προετοιμασία: Κωστής Χασιώτης, Αθανάσιος Ζέρβας.

Το Εργαστήριο ΠΝΟΕΣ δραστηριοποιείται στην ανάδειξη ανέκδοτων έργων και στην παραγγελία νέων συνθέσεων Ελλήνων συνθετών για πνευστά, την προαγωγή τεχνικών διδασκαλίας και εκτέλεσης του αντίστοιχου ρεπερτορίου, τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, διαλέξεων, συνεδρίων με αντίστοιχη ερευνητική και τεχνική υποστήριξη, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων, στην κάθε μορφής συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, βιβλιοθήκες και καλλιτεχνικούς φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Διευθυντής του Εργαστηρίου είναι από το 2015 ο καθηγητής Δρ. Κωστής Χασιώτης.

Concert Band: (1) Dedications II (I. At the Village; II. Dance), Ντίνος Κωνσταντινίδης.  (2) Κυπριακή Ραψωδία, Νίκος Αστρινίδης /επιμέλεια παρτ. Κωστής Χασιώτης. (3) Τσάμικος ‘Ένας Αητός’, Νίκος Σκαλκώτας /επιμέλεια παρτ. Κωστής Χασιώτης.  (4) Ηπειρώτικος, Νίκος Σκαλκώτας /επιμέλεια παρτ. Κωστής Χασιώτης.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: BIGBAND

Revelation, Bob Lowden. (2) Mood Indigo, Duke Ellington. (3) Blue Flash, ΑθανάσιοςΖέρβας. (4) Three’s A Crowd, Myles Collins. (5) Joshin’ Around, Myles Collins

 

 

Β) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ:

 

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

 

Dedications for Band                                     ΝτίνοςΚωνσταντινίδης (1929-2021)

Atthe Village-Dance

Κυπριακή Ραψωδία                                      ΝίκοςΑστρινίδης (1921-2010)

επιμέλεια παρτιτούρας: Παναγιώτης Σαρβανίδης / Κωστής Χασιώτης

Τσάμικος

Ηπειρώτικος                                                  Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949)

επιμέλεια παρτιτούρας: Κωστής Χασιώτης

 

Διάλειμμα

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

Revelation                                                                   BobLowden

Mood Indigo                                                                Duke Ellington

Three’s A Crowd                                                         Myles Collins

Blue Flash                                                                    Αθανάσιος Ζέρβας

Joshin’ Around                                                                        Myles Collins

 

Γ) ΜΟΥΣΙΚΟΙ:

 

ConcertBand:

 

ΠΙΚΟΛΟ

Θεοδώρα Αποστολίδου

 

ΦΛΑΟΥΤΑ

Δήμητρα Κατσάλη

Κωνσταντίνα Στρατάκη

ΦανήΒαλταδώρου

Άλκηστις Τσιτουρίδου

Στυλιανός-Μάριος Καλαϊτζής

Αναστασία Χώτου

 

ΟΜΠΟΕ

Κωστής Χασιώτης

 

ΦΑΓΚΟΤΟ

Ευαγγελία-Δήμητρα Χατζηνάσιου

 

ΚΟΡΝΟ

Κατερίνα Νέτσκα

 

ΚΛΑΡΙΝΕΤΑ

Ειρήνη Χαραλαμπάκη

Κωνσταντίνα Αδελφοπούλου

Ευθυμία Αναγνωστοπούλου

Παναγιώτης Γρίβας

Ευάγγελος Δραγάτσης

 

ΜΠΑΣΟ ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ

Στέλλα Σαράφη

 

ΣΑΞΟΦΩΝΑ

Αγγελική Καραδαγλή

Κατερίνα-Όλγα Μολφέση

Ανδρέας-Μηνάς Καρκαφίρης

Δημήτρης Γκατζής

Θάνος Τσακιλτζίδης

Κωνσταντίνα-Όλγα Κωτούλα

 

ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ

Δημοσθένης Ξενιτίδης

Ειρήνη Θεμελή

Μαριάνθη Θεμελή

Αντώνης Κτενάς

Αλέξανδρος Φούρκας

Ελισάβετ Καλουτά

 

ΤΡΟΜΠΟΝΙΑ

Δημήτρης Μπέικος

Κώστας Χαΐνογλου

Βασίλης Κανελλόπουλος

Ευγενία Χαραλαμπίδου

 

ΤΟΥΜΠΑ

Βασίλειος Μαντούδης

 

ΚΡΟΥΣΤΑ

Νίκος Χαρμπίλας

Δημήτρης Κυριακίδης

Παναγιώτης Συγγουρίδης

Φοίβος-Άγγελος Αγγελόπουλος

Αλέξανδρος Σιμόπουλος

Ιωάννης Σαϊνατούδης

 

Big Band:

 

ΣΑΞΟΦΩΝΑ:

Αγγελική Καραδαγλή-άλτο, Δημήτρης Γκατζής-άλτο, Ανδρέας-Μηνάς Καρκαφίρης-τενόρο, Θάνος Τσακιλτζίδης-τενόρο,  Κωνσταντίνα-Όλγα Κωτούλα-βαρύτονο

 

ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ:

Δημοσθένης Ξενιτίδης, Παναγιώτης Καπετανάκης, Χρήστος Εμεξεζίδης, Μαριάνθη Θεμελή, Αντώνης Κτενάς

 

ΤΡΟΜΠΟΝΙΑ:

Βασίλης Κανελλόπουλος, Κώστας Χαΐνογλου, Δημήτρης Μπέικος, Ευγενία Χαραλαμπίδου

 

ΡΥΘΜΙΚΑ:

Δημήτρης Κιουρτσής-κιθάρα, Λέανδρος Πασσιάς και Λευτέρης Μισιργής-πιάνο.  Σοφία Κατσένιου-κοντραμπάσο,  Άρης Σαπρίκης και Αλέξανδρος Σπανίδης-ντραμς

 

ΦΛΑΟΥΤΑ:

Αναστασία Χώτου, Στέλιος Καλαϊτζίδης, Άλκηστις Τσιτουρίδου, Κατερίνα Χαρμπίλα

 

 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:

 

Ο Αθανάσιος Ζέρβας γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας το 1959.  Είναι Διδάκτωρ Σύνθεσης (DM) του Πανεπιστημίου Northwestern (ΗΠΑ) και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΜ) στο σαξόφωνο από το ίδιο Πανεπιστήμιο.  Είναι Πτυχιούχος Μουσικής (BA-Music) του ChicagoStateUniversity με ειδικεύσεις στο σαξόφωνο, στη σύνθεση και στη τζαζ μουσική.  Είναι Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών και Καθηγητής Θεωρητικών και Μουσικής Δημιουργίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και Φιλοξενούμενος Καλλιτέχνης (Σαξόφωνο) στο Ωδείο Αθηνών.  Επισκέπτης καθηγητής θεωρητικών, σύνθεσης και σαξοφώνου και clinician σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στο University of Chicago, Harvard, NorthwesternUniversity, University of IllinoisUrbana, BostonUniversity, LoyolaUniversity, LouisianaStateUniversity.  Συμμετοχή σε συνέδρια στην Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Κροατία, ΗΠΑ.  Είναι υπεύθυνος σύνταξης του mus-e-journal(www.muse.gr) και ιδρυτής του Κουαρτέτου Σαξοφώνων Αθήνας.  Η μονογραφία του με τίτλο Ζητήματα Μουσικής Δημιουργίας, Δοκίμια και Πραγματείες έχει εκδοθεί από τον Μ. Νικολαΐδης OrpheusEditions. Εκδόσεις έργων του από τους οίκους Jeanne Inc. (ΗΠΑ) και Παπαγρηγορίου – Νάκας (PANAS Publ.).  Συνεργασίες ως σολίστ, μαέστρος, ή συνθέτης με την Ορχήστρα Academica, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης (Ποικίλης) Μουσικής και BigBand της ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών, BigBand Δήμου Αθηναίων, Σύνολο Πνευστών Δήμου Αθηναίων, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής ΕΕΜ, Ορχήστρα Δωματίου Θεσσαλονίκης, ConstantaSymphonyOrchestra-Romania, LouisianaSinfonietta, ChicagoJazzPhilharmonic, ChicagoSymphonicWindEnsemble, VanNirChamberOrchestra, ChicagoJazzEnsemble, κ.α.  Αναρίθμητες εμφανίσεις ως σολίστ σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Κροατία, Καναδά, ΗΠΑ.  Τακτικές εμφανίσεις στο CarnegieHall Νέας Υόρκης, στο SchubertTheater Βοστόνης, στο PickStaigerConcertHallΣικάγου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο, κτλ. Ηχογραφήσεις με: BMG, Centaur, EMI, FM, Libra, Magni, Mercury/Universal, AristotelianUniversityStudio και ανεξάρτητες παραγωγές.

 

Το Εργαστήριο ΠΝΟΕΣ δραστηριοποιείται στην ανάδειξη ανέκδοτων έργων και στην παραγγελία νέων συνθέσεων Ελλήνων συνθετών για πνευστά, την προαγωγή τεχνικών διδασκαλίας και εκτέλεσης του αντίστοιχου ρεπερτορίου, τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, διαλέξεων, συνεδρίων με αντίστοιχη ερευνητική και τεχνική υποστήριξη, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων, στην κάθε μορφής συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, βιβλιοθήκες και καλλιτεχνικούς φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Διευθυντής του Εργαστηρίου είναι από το 2015 ο καθηγητής Δρ. Κωστής Χασιώτης.

 

About Post Author