Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης χρίστηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς που παραδοσιακά έχει αναπτύξει το ακριτικό πανεπιστήμιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (επίτιμος στο παρελθόν έχει αναγορευτεί και ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ).

Πριν την τελετή, ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Φώτης Μάρης φύτεψε μαζί με τον Αντιπρόεδρο μια ελιά μπροστά στα κτήρια διοίκησης του ΔΠΘ. Στην τελετή, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Παρόντες, εκτός από τις τοπικές αρχές, ήταν και πάρα πολλοί διπλωμάτες από κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατά την ομιλία του, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην σημασία της παιδείας, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του ΔΠΘ για την Ελλάδα και την Ευρώπη και τοποθετήθηκε θετικά για την συνύπαρξη δημόσιου και μη κρατικού πανεπιστημίου.

 

“Μεγάλο δημοκρατικό ραντεβού οι Ευρωπαικές εκλογές “, επεσήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς με τις δεύτερες πιο μεγάλες ς εκλογές στον πλανήτη μετά τις εκλογές στην Ινδία. Σε αυτές τις εκλογές θα δείξουμε μια Ευρώπη που στάθηκε όρθια στις δύσκολες στιγμές της κρίσης , δουλεύοντας για μια Ευρώπη των λύσεων , πάνω σε μια Ευρώπη των κρίσεων και τώρα είναι η ώρα του απολογισμού.

Σε σχετικές του δηλώσεις, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε:

«είναι ξεχωριστή τιμή για το πανεπιστήμιο μας να αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας ένας Έλληνας που ξεχώρισε στην Ευρώπη όχι μόνο για τις θέσεις που κατέλαβε αλλά και για τις θέσεις που υπηρετεί με την πολιτική του. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς καλός φίλος και συμμαχητής από τα παλιά, προσθέτει την φωνή στην δύναμη του πανεπιστημίου μας σε μια στιγμή που η Ελλάδα επιδιώκει μια μεγάλη στροφή προς την απελευθέρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε αυτήν ακριβώς την στιγμή, μετά από τον επίμονο αγώνα όλων μας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο εξελίσσεται σε τρίτο πανεπιστήμιο στην χώρα με νέες σχολές, όπως η εργοθεραπεία στην Κομοτηνή, με περισσότερους φοιτητές και φυσικά με περισσότερους διδάσκοντες. Έχουμε να κερδίσουμε ένα στοίχημα, να πρωταγωνιστήσουμε στην εποχή που ξεκινά συνδέοντας το εκπαιδευτικό μας ίδρυμα με μια νέα αναπτυξιακή τροχιά για την Ροδόπη και την Θράκη».

Ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης υποδέχτηκε τον Μαργαρίτη Σχοινά στην κοινότητα του πανεπιστημίου λέγοντας ότι είναι ο Ελληνας που έφτασε στο κορυφαίο αξίωμα , με την ανέλιξή του από όλα τα στάδια, δουλεύοντας για αυτό που όλοι προσδοκούμε, ένα σύγχρονο τρόπο ζωής , μια κοινωνία καλύτερη για όλους. Τέτοιες πρωτοβουλίες φέρνουν τη Θράκη στο επίκεντρο της Ευρώπης.

Στην ομιλία του ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο που τελείωσε ο ίδιος και στα εφόδια που έλαβε από αυτά. “ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΩ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ” εκεί όπου κατάλαβε τι σημαίνει αξιοκρατία με το αποτέλεσμα να ήταν πάντα αναλογικό της προσπάθειας.

“Η ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ” , δεν πρέπει να παγιδευόμαστε σε τέτοιο ψευδοδίλλημα” σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς , στηρίζοντας και τους δύο θεσμούς, ενώ πιστεύει ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα χάσει τίποτα από αυτή τη νέα σελίδα που θα γυρίζει η χώρα μας.