Χρονιά συνεργασίας η σχολική χρονιά 2023-24 της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα, με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Οι δύο φορείς κλήθηκαν να συνεργαστούν σε μια διεθνή μελέτη για τις συμπεριφορές των
νηπίων που αφορούν τη φυσική δραστηριότητα. Η μελέτη σχεδιάστηκε από τον
Πανεπιστήμιο Wolongong της Αυστραλίας και συμπεριέλαβε τη χώρα μας με δυο
πόλεις, την Αθήνα και την Κομοτηνή. Σκοπός ήταν να καταγραφεί το πώς
συμπεριφέρονται κινητικά τα νήπια, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Συνήθως,
κοιμούνται, κάθονται, στέκονται ή συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα ποικίλης
έντασης, η οποία έχει κυρίως τη μορφή παιχνιδιού ή άλλων καθημερινών
δραστηριοτήτων.
Ο κύριος στόχος ήταν ο προσδιορισμός του ποσοστού των παιδιών 4 χρόνων των χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη, τα οποία τηρούν τις 24ωρες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη φυσική δραστηριότητα, τις καθιστικές συμπεριφορές και τον ύπνο.
Στην έρευνα πήραν μέρος πενήντα παιδιά, από την περιφέρεια της Κομοτηνής μεταξύ των οποίων τα Νηπιαγωγεια Κσμίου και Αιγείρου.
Ο Αντώνης Καμπάς καθηγητής κινητικής ανάπτυξης του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ αναφέρει ότι η Ροδόπη συμμετείχε στην έρευνα στο τμήμα των νηπιαγωγείων που βρίσκονται δορυφορικά της Κομοτηνής. Η έρευνα αφορούσε την φυσική δραστηριότητα , την κινητική συμπεριφορά, οι επιτελικές λειτουργίες και ο ύπνος.
Η εικόνα που υπάρχει για το σύνολο των παιδιών της Ελλάδας , είναι ότι αυρά είναι υποκινητικά, με λίγο ύπνο, βρίσκονται μπροστά σεοθόνες πολλές ώρες, με αποτέλεσμα τις αρνητικές επιπτώσεις και στις επιτελικές λειτουργίες.
Στη Ροδόπη όμως τα αποτελέσματα δείχνουν διαφορετικά πράγματα. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών που κινούνται επαρκώς δηλαδή μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο ΠΟΥ, με πολλές φορές δύο ώρες ημερήσιας φυσικής δραστηριότητας, με επαρκέστατο ύπνο, πολύ καλές επιτελικές λειτουργίες.
“ΟΑΣΗ” χαρακτηρίζει ο Αντώνης Καμπάς τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ροδόπη με τα χαρακτηριστικά τις Αθήνας να είναι μειωμένη φυσική δραστηριότητα, λίγος ύπνος και πολλές ώρες αναμονής στην οθόνη.