Στη Βουλή φέρνει η ΚΟ της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ, την ταλαιπωρία συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση των ακινήτων τους, προκειμένου να κατασκευαστεί το νότιο τμήμα του κάθετου άξονα 75, Κομοτηνή –Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, της Εγνατίας Οδού.

 

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στην οποία επισημαίνεται ότι ενώ έχουν παρέλθει έξι χρόνια από τη δικαστική απόφαση και δέκα χρόνια από την αναγκαστική, για λόγους δημόσιας ωφέλειας απαλλοτρίωση, οι 103 δικαιούχοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις που τους οφείλει το Ελληνικό δημόσιο.

 

Με αυτά τα δεδομένα ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Πότε επιτέλους θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις των δικαιούχων ιδιοκτητών  των απαλλοτριωθεισών εκτάσεων και θα αποκατασταθεί η εις βάρος του αδικία;

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Υποδομών και Μεταφορών

 

ΘΕΜΑ: Αναγκαία και επιβεβλημένη η άμεση αποζημίωση των δικαιούχων  των απαλλοτριώσεων για την κατασκευή του οδικού άξονα Κομοτηνής – Ελληνοβουλγαρικώνσυνόρων της Εγνατίας Οδού.

Με την αριθμ. 81/2018 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θράκης καθορίστηκε στο πλαίσιο της ειδικής διαδικασίαςη τιμή μονάδας για την αποζημίωση των δικαιούχων ιδιοκτητών των οποίων τα ακίνητα  απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά με την αριθμ. Δ12Φ 0091385/ΟΙΚ 3196/2-6-2014 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών Υποδομών και Δικτύου, προκειμένου να κατασκευαστεί το νότιο τμήμα του κάθετου άξονα 75, Κομοτηνή –Νυμφαίο-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, της Εγνατίας Οδού.

 

Παρά το γεγονός, ότι έχουν παρέλθει έξι χρόνια από τη δικαστική απόφαση και δέκα χρόνια από την αναγκαστική, για λόγους δημόσιας ωφέλειας απαλλοτρίωση, οι 103 δικαιούχοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις που τους οφείλει το Ελληνικό δημόσιο.

Επειδή για ένα κράτος δικαίου, η συνέπεια απέναντι στους πολίτες είναι μείζονος σημασίας.

Επειδή οι 103 συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται χρόνια από την κωλυσιεργία και την αδιαφορία του ελληνικού δημοσίου.

Επειδή είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση μιας μεγάλης  αδικίας εις βάρος τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε επιτέλους προτίθεστε να προχωρήσετε στις αποζημιώσεις των δικαιούχων ιδιοκτητών  των απαλλοτριωθεισών εκτάσεων;

 

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

ΟζγκιούρΦερχάτ

Μερόπη Τζούφη

Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου