ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ & ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
Η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βοριδη για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών από τους Δήμους κατά τη νέα σχολική χρονιά, έχει ως αποτέλεσμα να ανατρέπεται σε βάρος τους η αναλογία των ωρών εργασίας, με αποτέλεσμα λιγότερες ώρες, λιγότερα χρήματα. Αφού με την απόφαση αυτή προβλέπεται μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων, αλλά μικρότερος συνολικά αριθμός ωρών δουλειάς.

Την φετινή χρονιά καλούμαστε να εργαστούμε όχι με πλήρες ωράριο ,αλλά με μερική απασχόληση, πεντάωρης και τρίωρης εργασίας, πράγμα ακατανόητο όταν όλοι αντιλαμβάνονται, πως ενόψει και του τέταρτου κύματος της πανδημίας ,αυξάνονται οι ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής των σχολικών αιθουσών και των κτιρίων. Ενώ η μείωση των ωρών εργασίας συνεπάγεται τη δραματική μείωση των αμοιβών μας σε 400 , σε 300 ή ακόμη και σε 200 ευρώ μηνιαίως, ανατρέποντας τους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς, θέτοντας εμάς και τις οικογένειές μας σε κατάσταση ανέχειας. Πολλοί δήμοι δυστυχώς παγιδεύτηκαν από τις υπουργικές αποφάσεις και προχώρησαν σε συμβάσεις εργασίας με μειωμένα ωράρια ,που φτάνουν έως τις τρεις ή και τις δύο ώρες απασχόλησης ημερησίως.

Δυστυχώς την ίδια τακτική ακλούθησαν και οι δήμοι της Π.Ε. Ροδόπης ,όπου έως πέρυσι απασχολούμασταν κατά κανόνα με πλήρες ωράριο ,ενώ υπήρχε μικρός αριθμός σχολικών καθαριστριών που εργάζονταν με τρίωρη απασχόληση . Κι αντί να προχωρήσουν στη διόρθωση τέτοιου είδους στρεβλώσεων, ειδικά φέτος που διανύουμε μια δύσκολη υγειονομικά χρονιά ,δυστυχώς επεκτείνονται και γενικεύονται για όλες μας.

Ενώ την ιδια στιγμή, υπάρχουν δήμοι που προσχωρούν στην υπογραφή συμβάσεων εργασίας ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ για τις σχολικές καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, αναλαμβάνοντας να καλύψουν από ιδίους πόρους την επιπλέον δαπάνη που προκύπτει στο πλαίσιο της κοινωνικής τους πολιτικής. Όπως είναι γνωστό στους δήμους εδώ και χρόνια, πολλά από τα σχολεία δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά στοιχεία της έκτασής τους, καθώς παραλείπονται κοινόχρηστοι χώροι τουαλέτες, ακόμα και οι αυλές, και εμείς υποχρεωνόμαστε να καθαρίζουμε τους συγκεκριμένους χώρους.

Ενώ είναι γνώστες οι διαφορετικές και διογκούμενες ανάγκες όταν πρόκειται για τα ολοήμερα τμήματα που σχολούν στις 4 το απόγευμα ή στα νηπιαγωγεία με τα πολλά παιχνίδια των παιδιών, δυστυχώς δεν γίνεται εξατομικευμένη διαχείριση του ανθρωπινού δυναμικού, έτσι ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή του χρόνου εργασίας.

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν οι θέσεις εργασίας μας ή να αντικατασταθούν με μερική απασχόληση, με επιπτώσεις στις ασφαλιστικές μας καλύψεις, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας:
1. Διεκδικούμε συμβάσεις με πλήρη εργασία, χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης.
2. Να καλύψουν οι Δήμοι την επιπλέον δαπάνη από ιδίους πόρους.
3. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων.

About Post Author