Ηταν  31η Δεκεμβρίου του 1836 όταν δημοσιεύτηκε το σχετικό Βασιλικό διάταγμα και από τότε πέρασαν 188 χρόνια για να φτάσουμε στην σημερινή στιγμή όπου πλέον η δικαστική αστυνομία αποτελεί πραγματικότητα.

Ετσι εχθές 26 Ιουλίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή αποφοίτησης των 422 στελεχών της δικαστικής αστυνομίας, που θα στελεχώσουν την υπηρεσία.

Η τελετή ευλογήθηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας Κομοτηνής κκ Παντελεήμωνα και εξελίχθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

“Τα νέα στελέχη καλούνται να υπηρετήσουν τον θεσμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης που είναι το τελευταίο καταφύγιο του Ελληνα πολίτη απέναντι στις τυχόν αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας , τις ενδεχόμενες υπερβολές της νομοθετικής εξουσίας και κυρίως της παράνομης συμπεριφοράς των συμπολιτών”, είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υπουργός.

 

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το σύνολο της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας , η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου , η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο γενικός επίτροπος της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Η εκπαίδευση των νέων στελεχών κράτησε τρείς μήνες με νομικές αλλά και επιχειρησιακές γνώσεις με σκοπό την επιτυχία του σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας.