Παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας Κομοτηνής κκΠαντελεήμωνα και της Υπουργού Κοινωνικής συνοχής και οικογένειας  Σοφίας Ζαχαράκη η πρώτη μουσική εκδήλωση για την Κομοτηνή ως Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας . Παρόντες ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης. Ολους τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο δήμαρχος  Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

Η Κομοτηνή  τον Δεκέμβριο το 2023 ανακηρύχθηκε σε πρώτη Εθνική Πρώτευσα Νεολαίας για το 2024.  Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που θεσμοθέτησε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, απονέμοντας σε έναν δήμο της χώρας τον τιμητικό αυτόν τίτλο.

Η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024 είναι μία νέα πρωτοβουλία θεσμοθέτησης τιμητικού τίτλου που απονέμεται σε ένα δήμο της χώρας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. Στοχεύει στη δημιουργία πόλεων φιλικών και εναρμονισμένων με τις ανάγκες των νέων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η νεολαία θα συμμετέχει σε συζητήσεις και δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, τη κοινωνική ένταξη και συνοχή, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, την εργασία, την αστική ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ψυχική υγεία, την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση και διαφάνεια.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με  συναυλία από τον Μιχάλη Stavento και την Ήβη Αδάμου.

Στην  τελευταία φάση της επιλογής συμμετείχαν και διακρίθηκαν πέντε δήμοι της χώρας, οι δήμοι Θέρμης, Λαρισαίων, Νεάπολης – Συκεών, Ορεστιάδας και Κομοτηνής.