Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεγάλου Κρανοβουνίου εκπροσωπούμενος από σύσσωμη την διοικούσα επιτροπή , πλήθος μελών του, κατοίκων του χωριού Μεγάλου Κρανοβουνίου , παρέστει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στην αρχαία ακρόπολη της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης στο χώρο όπου κατά το παρελθόν βρισκόταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος , τιμώντας την μνήμη του γόνου της Σηλύβριας Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.
Ακολούθως με μεγάλη χαρά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε επίσκεψη  τον τόπο γέννησης των παππούδων τους  , το χωριό Φανάρι της Σηλυβρίας (Φενέρ Κιοί), όπου η επίσκεψη  έτυχε ιδιαίτερης φιλοξενίας από τους κατοίκους του χωριού -απόγονους πλέον – κατοίκων που ήλθαν κατά την ανταλλαγή από διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Εκεί βρέθηκαν  στην μοναδική εκκλησία που σώζεται στην περιοχή τον Άγιο Γεώργιο (δυστυχώς τώρα χρησιμοποιείται ως αποθήκη ) ,τις χαβούζες (δεξαμενές νερού ) , την πλατεία με την χαβούζα , το σχολείο του χωριού και περιηγηθήκαν στα δρομάκια του χωριού όπου ακόμα στέκουν και προσπαθούν να αντέξουν στο χρόνο λίγα σπίτια από αυτά που άφησαν όταν έφυγαν οι παππούδες τους  κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Είχαν  την τύχη να συνομιλήσουν  και με ένα ηλικιωμένο ο οποίος γνώριζε τα ελληνικά από τον πατέρα του μουσουλμάνο ο οποίος καταγόταν από το Τσοτύλη Κοζάνης. Ο ίδιος τους  ενημέρωσε ότι δίπλα στο σχολείο επί της κεντρικής πλατείας του χωριού βρισκόταν η δεύτερη εκκλησία του χωριού την οποία την γκρέμισαν.
Το σύντομο ταξίδι  αυτό στην πατρογόνα γη , έκλεισε με τη επίσκεψη  στο επισκοπίο της Μητροπόλεως Σηλυβρίας , όπου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Μάξιμος έδωσε την ευλογία του ,τους  ευχαρίστησε και  ζήτησε να μεταφέρουν την ευλογία του και την αγάπη του στους κατοίκους του χωριού.