Αυτή τη χρονική περίοδο η χώρα μας αντιμετωπίζει επιδημία γρίπης. Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως “θα κάνει τον κύκλο της”. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της γρίπης, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς.
Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία ,από το φαρμακείο αντιβίωση, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης. Η άσκοπη κατανάλωσή τους, καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, για τη Δημόσια υγεία.
Στη γρίπη, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της. Αντίθετα ενδείκνυται η έγκαιρη έναρξη της αντιικής αγωγής, ειδικά στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.
Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα ,με συνέπεια να είναι από τις πρώτες χώρες, σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά ,όπως και η μόνη στο Δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί φάρμακα ,από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού.
O Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, χωρίς συνταγή γιατρού και καλεί τις υγειονομικές αρχές, να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες, για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πρακτικής, κάτι που όφειλαν να είχαν κάνει, πριν την έναρξη της επιδημίας της γρίπης.
Επίσης το Υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι κανένα φάρμακο, δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κων. Χαριτόπουλος Βασ. Πετμεζάς