Συνάντηση με τους επικεφαλής των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ροδόπης αλλά και με τους κληρικούς είχε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμων στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας προκειμένου να προετοιμαστεί με κάθε επισημότητα η υποδοχή της Εικόνας   του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ.

Στην συνάντηση έγινε αναφορά στην παρουσία των συλλόγων κατά την υποδοχή της Εικόνας , οι οποίοι  θα παραβρίσκονται με παραδοσιακές φορεσιές αλλά και με τα Λάβαρα του κάθε συλλόγου. Επίσης εκδηλώθηκε επιθυμία να κληθούν και σύλλογοι από  άλλες πόλεις της Θράκης , όπως η Αλεξανδρούπολη και η Ορεστιάδα.

Η Εικόνα τής Υπεραγίας Θεοτόκου του «Άξιον Εστίν» από το Αγιο  Όρους θα φιλοξενηθεί στην Κομοτηνή  και συγκεκριμένα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου, από την Τρίτη  6 Σεπτεμβρίου  έως την Δευτέρα 12 /9.

Η Υποδοχή της  Εικόνας  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 6η Σεπτεμβρίου στις  18:30 στην  δυτική είσοδο τής πόλης και συγκεκριμένα στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Θα επακολουθήσει η Ιερά Λιτανεία τής Εικόνας έως το Ηρώον τής πόλης όπου θα τελεσθεί η Επίσημη Υποδοχή.

Τέλος, η  Πομπή θα καταλήξει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου, όπου θα τελεσθεί στις 19:30 η Επίσημη Δοξολογία παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.