Τις διεκδικήσεις για την Θράκη που κατά καιρούς έχει φέρει στην Βουλή είτε στα πλαίσια αγορεύσεών του από το βήμα της Βουλής είτε στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έθεσε ενώπιον των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών, ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ.

«Εφόσον επιθυμούμε πράγματι να αποδώσει καρπούς η διακομματική επιτροπή πρέπει να περάσει από την εθιμοτυπία στην παραγωγή συγκεκριμένων και μετρήσιμων πολιτικών στόχων».

 Κατασκευή δεύτερης γέφυρας στην συνοριακή δίοδο Κήποι –Ύψαλα των ελληνο-τουρικών συνόρων

 

Η κατασκευή δεύτερης, νέας και σύγχρονης γέφυρας στην συνοριακή διάβαση Κήποι- Ύψαλα της ελληνοτουρκικής μεθορίου είναι ένα έργο που συμφωνήθηκε από το 2004, επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2007, από το Τουρκικό Κοινοβούλιο το 2012, ενώ το 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου στην Ανδριανούπολη, προκειμένου να εγκριθούν τα τοπογραφικά και να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας.

Στις 4/4/2014 υπεγράφη διακρατικό πρωτόκολλο για την χωροθέτηση και την οριογραμμή επί της 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην συνέχεια έγινε σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας της μικτής ομάδας εργασίας (ΜΟΕ) με την τουρκική αντιπροσωπεία της ΜΟΕ.

Η στρατηγική θέση του Σημείου Εισόδου-Εξόδου των Κήπων, πύλης εισόδου εμπορευμάτων από τρίτες χώρες στην Ε.Ε, καθιστά επιτακτική την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου κατασκευής της νέας γέφυρας, η οποία θα αποτελέσει δελεαστικό σημείο διέλευσης ανθρώπων κι εμπορευμάτων ενώ θα συμβάλει αποφασιστικά στην πολιτική, οικονομική και τουριστική αναβάθμιση του Έβρου αλλά και ολόκληρης της Θράκης ως του πρώτου σημείου εισόδου στην Ε.Ε. από την Ανατολή ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνει τις οικονομικές ανταλλαγές Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Α) Πότε θα υλοποιηθούν εντέλει τα σχέδια για την κατασκευή της νέας γέφυρας στην συνοριακή δίοδο Κήποι – Ύψαλα των ελληνο-τουρικών συνόρων έτσι ώστε η δημοπράτηση για την κατασκευή να μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2020;

Β) Σκοπεύετε παράλληλα να αναβαθμίσετε τις υφιστάμενες πεπαλαιωμένες  υποδομές του ελληνικού τελωνείου των Κήπων προκειμένου αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί άνετα και με ασφάλεια τις σύγχρονες ανάγκες διέλευσης εκατομμύριων πολιτών κάθε χρόνο από το συγκεκριμένο σημείο;

 : Θέσπιση ειδικού καθεστώτος στις τιμές καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης

Η Π.Ε. Ροδόπης στο σύνολό της αλλά και η πόλη της Κομοτηνής ειδικότερα όπου διαμένει το 50% των μόνιμων κατοίκων της, απέχουν οδικά από την βουλγαρικά σύνορα μετά τη διάνοιξη του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού το 2013, μόλις 17 χιλιόμετρα.

Η βιωσιμότητα των πρατηρίων παροχής καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης έχει καταστεί συνεπώς πολύ δύσκολη, ενώ από  τον Ιανουάριο του 2017 η αύξηση του ΕΦΚ διατηρεί τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα στα υψηλότερα επίπεδα της Ε.Ε.  Την ίδια στιγμή η γειτονική Βουλγαρία διαθέτει καύσιμα στις χαμηλότερες τιμές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Ενδεικτικό του προβλήματος το γεγονός ότι από τα 110 πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούσαν στην Ροδόπη το 2010, σήμερα έχουν απομείνει σε λειτουργία τα 65.

Με την Οδηγία 2003/96 ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Οκτωβρίου του 2003, στην οποία υπάρχουν σημαντικές πρόνοιες και για την Ελλάδα σχετικά με την αναδιάρθρωση των ενεργειακών προϊόντων, έχει προβλεφθεί για παραμεθόριες περιοχές της Ιταλίας με ανάλογο πρόβλημα με την Ροδόπη η δυνατότητα «για την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που καταναλίσκονται στις περιφέρειες Udine και Trieste, υπό τον όρο ότι οι συντελεστές τους αυτοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις της συγκεκριμένης οδηγίας».

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Α) Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για την θέσπιση ειδικού καθεστώτος τιμολόγησης καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης με τρόπο ώστε αφενός να μην νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός αφετέρου όμως να διαφυλαχθεί και η δυνατότητα επιβίωσης ενός ολόκληρου κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται από τις τιμές των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης και του αερίου που πουλά η Βουλγαρία 30% έως 40%  φθηνότερα, σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων από το κέντρο της Κομοτηνής;

Β) Είναι στις προθέσεις σας, σε συνεννόηση με τα Κοινοτικά όργανα, να ακολουθήσετε κατά το πρότυπο της Οδηγίας 2003/96 ένα σύστημα έκπτωσης καυσίμων ανάλογο της Τεργέστης και για την Ροδόπη με στόχο την ανάσχεση της πτώσης της ζήτησης, της εκροής τεράστιων κεφαλαίων στο εξωτερικό, την σύγκλισή της με το μέσο όρο της χώρας και την αποφυγή μεθόδων και πρακτικών λαθρεμπορίας καυσίμων με τεράστιες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία  ;

 

  • Ειδικό καθεστώς καυσίμων στη Ροδόπη
  • Μεταφορικό ισοδύναμο για τα προϊόντα της Θράκης
  • Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις
  • Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ
  • Ειδική πρόνοια για αγροτικά εισοδήματα

Προς πολιτική ηγεσία Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών:

  • Άμεση κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Κομψάτο του δήμου Ιάσμου
  • Άμεση αποκατάσταση του προβληματικού και επικίνδυνου επαρχιακού οδικού δικτύου της Ροδόπης
  • Άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας –Μακάζα για τουριστικά λεωφορεία σε συνεργασία με το Υπεξ
  • Νέα γέφυρα και σύγχρονο Τελωνείο στου Κήπους
  • Αποκατάσταση των φθορών της Εγνατίας Οδού στην Θράκη, ενεργοποίηση των αναλογικών διοδίων

Τις διεκδικήσεις για την Θράκη που κατά καιρούς έχει φέρει στην Βουλή είτε στα πλαίσια αγορεύσεών του από το βήμα της Βουλής είτε στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έθεσε ενώπιον των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών &Μεταφορών, ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Στην δήλωση του ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρει: «Εφόσον επιθυμούμε πράγματι να αποδώσει καρπούς η διακομματική επιτροπή πρέπει να περάσει από την εθιμοτυπία στην παραγωγή συγκεκριμένων και μετρήσιμων πολιτικών στόχων».

Υπενθυμίζουμε ότι με την ομιλία του στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 ο κ. Ιλχάν Αχμέτ  είχε ζητήσει:

Α) Συντελεστή φορολόγησης 9% των κερδών από ατομική αγροτική επιχείρηση με  φορολογητέο εισόδημα έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και 13% για το υπερβάλλον φορολογητέο εισόδημα. Γιατί οι φοροελαφρύνσεις που έχουμε στο συζητούμενο νομοσχέδιο αφορούν μόλις το 6% των αγροτών, αγνοώντας επιδεικτικά τη μεγάλη πλειοψηφία τους.

Β)  Έκπτωση κατά 35% στα έσοδα του αγρότη με βάση την αξία των προϊόντων που παραδίδει στο Συνεταιρισμό.

Γ) Προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η πρωτογενής παραγωγή, την καθιέρωση του αφορολόγητου των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και κάθε άλλης αγροτικής αποζημίωσης.

Δ) Για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ του άρθρου 41 του ν.2859/2000 (Α΄ 138) που παραδίδουν τα αγροτικά τους προϊόντα σε ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς των οποίων είναι μέλη, προτείνουμε να επιστρέφεται επιπλέον ποσοστό 5% του αναλογούντος ΦΠΑ.

Ε) Ζητώ επίσης να ισχύσει επιτέλους πραγματικός και όχι προσχηματικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους κτηνοτρόφους που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις του ζωικού τους κεφαλαίου.

Στ) Να ενταχθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις στις ρυθμίσεις του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Ζ) Να θεσμοθετηθεί οριστικά και αμετάκλητα  η  εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

Για περιοχές όπως είναι η Θράκη με σημαντικά αναπτυξιακά προβλήματα, με εντεινόμενα τα φαινόμενα της αποβιομηχάνισης και τις αυξητικές τάσεις εγκατάλειψης παραδοσιακών εκμεταλλεύσεων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και την κτηνοτροφία, θα ήταν αναμενόμενο από την κυβέρνηση να προβλεφθούν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων στον Πρωτογενή τομέα και την Μεταποίηση και θα συρρικνώνουν το χάσμα με τις μεγάλες αγορές του κέντρου. Για παράδειγμα θα μπορούσε να συζητηθεί η ιδέα διαμόρφωσης ενός μεταφορικού ισοδυνάμου για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις της Θράκης στα πρότυπα των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.