Mε επιστολή της,  η περιφερειακή σύμβουλος ΑΜΘ με την ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ  Φελίνα Καζάκου Βρούζου  δείχνει την απογοήτευσή της προς τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο , ο οποίος όπως αναφέρει η κ. Καζάκου,  δεν συζήτησε στο σώμα την πρότασή της για αξιοποίηση των πόρων που υπάρχουν και είναι διαθέσιμοι για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

Η κ. Καζάκου με νέα της επιστολή προς το περιφερειακό συμβούλιο ζητά τη συζήτηση της πρότασής  και ψήφισής της , στην επόμενη συνεδρίαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς έχει  το χαρακτήρα του κατεπείγοντος με λήξη προθεσμίας υποβολής 31/3/2021.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΦΕΛΙΝΑΣ ΚΑΖΑΚΟΥ

Ο «ολίγιστος» κύριος Μέτιος

Απογοήτευση προκάλεσε, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου καθώς φάνηκε όχι μόνο ανενημέρωτος αλλά και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, για ένα από τα μείζονα ζητήματα της Περιφέρειας μας και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας.
Προηγήθηκε η πρόταση που κατέθεσα στις 1 Φεβρουαρίου και αφορούσε την 100% χρηματοδότηση Μέτρων Πρόληψης, Παρακολούθησης και Διαχείρισης της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης καλούνται οι Περιφέρειες της χώρας να υποβάλουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την προμήθεια εξοπλισμού και την χρηματοδότηση ψηφιακών εφαρμογών, συστημάτων ελέγχου, παρακολούθησης και διαχείρισης κρίσεων, όπως άλλωστε αναφέρεται στην προκήρυξη ΑΤ08.
Ο Χρήστος Μέτιος, αντί να ανοίξει τη συζήτηση επί του κρίσιμου αυτού θέματος καθώς τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας (αλλά και στην χώρα μας γενικά) κάθε χρόνο προκαλούν όλο και μεγαλύτερες καταστροφές, επέλεξε την επιχείρηση υποβάθμισης του θέματος, δηλώνοντας πεισματικά ότι αρνείται την συζήτηση επι του θέματος, ενώ τόνισε ότι «λεφτά υπήρχαν και θα υπάρχουν για την Πολιτική Προστασία».
Για ακόμη μια φορά ο Περιφερειάρχης περιχαρακώνεται στο «εγώ» του και αρνείται πεισματικά να βγει από αυτό, απεκδυόμενος έτσι τον ρόλο που του έχουν αναθέσει οι πολίτες.
Αυτός ο ρόλος προϋποθέτει βαθιά γνώση και μελέτη των δεδομένων, μα πάνω από όλα διάθεση για διάλογο και συνεργασία. Δυστυχώς, ο Χρήστος Μέτιος δεν διαθέτει τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως, διακατέχεται από έναν άκρατο εγωισμό που τον οδηγεί σε πολιτικά εμπαθείς συμπεριφορές.
Όλα αυτά, ίσως να μην αποτελούσαν πρόβλημα, αν ο συγκεκριμένος δεν έφερε την ευθύνη διαχείρισης της τύχης και της πορείας μιας ολόκληρης Περιφέρειας, για την οποία χάνονται συνεχώς ευκαιρίες.
Παρά ταύτα, τόσο εγώ όσο και η παράταξη στην οποία ανήκω, δεν θα σταματήσουμε να υπηρετούμε την εντολή που λάβαμε από τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και η οποία δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος.

Με εκτίμηση
Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου
Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

Κομοτηνή, 01/02/2021


ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΕΛΙΝΑΣ ΚΑΖΑΚΟΥ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ.

 

ΠΡΟΣ

Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

KOINΟΠΟΙΗΣΗ

– Γραφείο Περιφερειάρχη

– κ. Πρόδρομο Φωτακίδη

Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας

– κ. Κωνσταντίνο Χουβαρδά

Προϊστάμενο Διεύθυνσης  Πολιτικής Προστασίας

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Με την παρούσα επιστολή μου, αιτούμαι να ενταχθεί Ημερήσια Διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το εξής θέμα:

 

Υποβολή Πρότασης για την χρηματοδότηση  Μέτρων Πρόληψης,  Παρακολούθησης – Ελέγχου – Διαχείρισης και  Προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 

Οι εντεινόμενες πιέσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στις ζωές όλων μας, είναι εμφανείς.

Οι φορείς τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να αξιοποιήσουν εκείνα τα πολυπληθή εργαλεία των νέων τεχνολογιών  προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών, των περιουσιών αλλά και τη βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Για το λόγο αυτό καταθέτω πρόταση με αποδέκτη τη Διοίκηση, τον Περιφερειάρχη, τις Παρατάξεις και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω της οποίας η Περιφέρεια μας μπορεί να διασφαλίσει χρηματοδότηση από 2.500.000-3.000.000, για μηχανισμούς, εφαρμογές και δράσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία και Ασφάλεια.

Είναι η ώρα να επενδύσουμε στην πρόληψη και όχι στις αποζημιώσεις. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει δαπανήσει τεράστια ποσά στην καταβολή αποζημιώσεων και όχι ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση καλεί  Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν έργα τους (100% κρατική χρηματοδότηση) που αφορούν την χρήση των νέων τεχνολογιών και την υποβολή αιτήσεων Χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΤΟN ΑΞΟΝA ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΑΤ08, η πρόσκληση περιλαμβάνει:

Μέτρα Πρόληψης – Παρακολούθησης – Ελέγχου –Διαχείρισης και  Προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, πανδημίες κτλ), σημαντικό αριθμό έργων και δράσεων που θα βοηθήσουν την αντιμετώπιση, πρόληψη και διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και φαινομένων με τα οποία είμαστε ήδη αντιμέτωποι.

Προτείνουμε την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης που θα περιλαμβάνει

  1. Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης/παρακολούθησης πολιτών – χρηστών (πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.α.), κυρίως στις κρίσιμες υποδομές (σχολεία, γήπεδα, γέφυρες, κεντρικοί άξονες, περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας κτλ), έξυπνες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κτλ.
  2. Συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού, τρόπου διαφυγής πριν και κατά τη διάρκεια οργανωμένης απομάκρυνσης, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες, χώρων υποδοχής, προσωρινής καταφυγής, στέγασης και παροχής διοικητικής μέριμνας
  3. Έξυπνοι σηματοδότες/σημάνσεις και συστήματα (νυχτερινού φωτισμού, ταχύτητας, προτεραιότητας κτλ) στις περιοχές σχολείων, αθλοπαιδιών, πάρκων, πλατειών και γενικότερα χώρων συνεύρεσης/διέλευσης κοινού καθώς και περιοχών με αυξημένο αριθμό ατυχημάτων.
  4. Αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό δικτύου συλλογής μετεωρολογικών και υδρομετρικών δεδομένων,
  1. Μητρώο τεχνικών δεδομένων αντιπλημμυρικών έργων και άλλων σημαντικών υποδομών (σχολεία, γήπεδα, γέφυρες κτλ), παραγωγή ψηφιακού μοντέλου εδάφους (DTM) πολύ υψηλής ακρίβειας.
  2. Έλεγχος, παρακολούθηση και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, υλικού και στόλου μηχανημάτων εργοταξίου Δήμων/Περιφερειών και Πολιτικής Προστασίας
  3. Δημιουργία ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας που θα συντονίζει τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων
  4. Προμήθεια μετεωρολογικών σταθμών και drones

Ζητώ από τον Πρόεδρο να εισάγει την πρόταση μας,  ως θέμα συζήτησης και ψήφισης, στην επόμενη συνεδρίαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς έχει  το χαρακτήρα του κατεπείγοντος λήξη προθεσμίας υποβολής 31/3/2021.

Ζητώ από τους συναδέρφους να εκτιμήσουν και να αντιληφθούν την κρισιμότητα, την ευθύνη και το χρέος του καθενός μας απέναντι στους πολίτες σε Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας και να υπερψηφίσουν την πρόταση.

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

 

Καζάκου Βρούζου Φελίνα

Περιφερειακή Σύμβουλος Ροδόπης