Γυναικομαστία είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο ανδρικός μαστός ή και οι δύο, διογκώνονται υπερβολικά, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία, η οποία μπορεί με τη σειρά της να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση ενός άντρα. Μάλιστα, κάποιοι άνδρες φτάνουν στο σημείο να αποφεύγουν ορισμένες φυσικές δραστηριότητες ή ακόμα και να βρουν σύντροφο έτσι ώστε να κρύψουν την κατάστασή τους.

Πού οφείλεται η γυναικομαστία;

 

H γυναικομαστία πηγάζει συνήθως από παχυσαρκία ή απότομη αυξομείωση βάρους, ορμονικές διαταραχές, χρήση ορισμένων φαρμάκων ή ουσιών, αλλά και κληρονομικότητα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να σχετίζεται με οργανικές παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, του θυρεοειδούς, ύπαρξη όγκων στους όρχεις, στα επινεφρίδια ή στον μαστό ή σύνδρομο Klinefelter.

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικομαστία;

Η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται με επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Σε περίπτωση που οφείλεται σε παρουσία λιπώδους ιστού, χρησιμοποιείται λιποαναρρόφηση, ενώ εάν ο μαστός έχει περίσσεια μαζικού αδένα, τότε αυτή αφαιρείται μέσω ημισεληνοειδούς τομής στο όριο της θηλής και του φυσιολογικού δέρματος.

 

Ποιο είναι το κόστος της γυναικομαστίας;

Το κόστος της γυναικομαστίας δεν είναι εύκολο να προκαθοριστεί, καθώς περιλαμβάνει την αμοιβή του χειρουργού και της χειρουργικής ομάδας και παράλληλα εξαρτάται από τις μεμονωμένες ανάγκες του εκάστοτε ασθενή και την ακριβή διαδικασία, που θα ακολουθηθεί για την περίπτωσή του.