Ένα έθιμο που αναβιώνει όπως ακριβώς το ζούσαν οι πρόγονοί μας στις πατρογονικές τους εστίες, Ο ΣΑΓΙΑΣ στους Ασκητές του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, παρουσιάζεται την παραμονή των Θεοφανείων Παρασκευή 5 Ιανουαρίου.

Η λέξη ΣΑΓΙΑ σημαίνει την εξύψωση, σκέπη και προστασία , με το έθιμο να έχει τις ρίζες του στα πολύ παλιά χρόνια όπου η πυρολατρεία κυριαρχούσε στην μακρινή Ανατολία.

Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.

Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία, (ήδη έχει νυχτώσει) και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού.

Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι κλπ.

φωτογραφίες αρχείου 5.1.2023