O  πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης συμμετείχε ως ομιλητής στην ημερίδα «ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΛΙΜΕΝΩΝ ΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ» που διοργάνωσε το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιοτεχνών-Βιομηχάνων νομού Έβρου.
Ομιλητές εκτός άλλων ήταν οι Susan Geary, Αναπληρώτρια Πρέσβειρα Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Sibylla Bendig, Γενική Πρόξενος Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη και Anton Markov, Γενικός Πρόξενος Βουλγαρίας στην Θεσσαλονίκη.
Ο Αντώνης Γραβάνης κατά την διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι η  σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης Αλεξανδρούπολης και ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής με Λιμένα Αλεξανδρούπολης, σε συνδυασμό με κάθετες συνδέσεις με την Βουλγαρία θα αποτελούσαν ουσιαστικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Κομοτηνή και τη Ροδόπη.
Η εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της περιοχής με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει περιφερειακή συνείδηση και ισόρροπη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των πέντε περιφερειακών ενοτήτων.