Aντίδραση με σκληρή ανακοίνωση του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης για την απόφαση του ΔΠΘ να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους από την οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ στην Κομοτηνή.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Αυτή τη στιγμή ο λαός μας βιώνει μεγάλη ανησυχία λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, μετρώντας δεκάδες νεκρούς καθημερινά και ένα μεγάλο μέρος του να βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης.Οι φοιτητές εδώ και μισό χρόνο κάνουμε μάθημα από απόσταση, μακριά απ’ το φυσικό μας χώρο, με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης που δεν πήραν το παραμικρό μέτρο για να λειτουργήσουν οι σχολές μας κανονικά με ασφάλεια. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί για τους οικότροφους φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής (Οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ) κάλεσμα απ’ τη διοίκηση του ΔΠΘ «να εκκενώσουν εντός το πολύ 3 ημερών (το αργότερο έως 18-11-2020) τα δωμάτια τους, παραλαμβάνοντας όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα».
Με εκβιαστικό τρόπο η διοίκηση καλεί μάλιστα πάνω από 100 φοιτητές να μαζέψουν τα πράγματα τους από τα δωμάτια, διαφορετικά θα σταλούν στις αποθήκες του Πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «παραλαμβάνοντας όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα ή παραδίνοντας τα για φύλαξη στους αποθηκευτικούς χώρους της οικοδομής ΕΥΚΤΗΜΩΝ». Αναρωτιόμαστε, είναι με τα καλά τους;

Θα αναρωτηθεί κάποιος ΓΙΑΤΙ η διοίκηση εν μέσω lockdown κι ενώ μάλιστα υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση (Δ1α/ΓΠ.οικ.71342/6.11.2020) που αναφέρει ότι «Οι φοιτητικές εστίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά..»; Την απάντηση τη δίνει το κείμενο το οποίο στάλθηκε στους φοιτητές εστιακούς με την υπογραφή της Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Ζωής Γαβριηλίδου στο οποίο αναφέρεται ότι «το μέτρο αυτό το παίρνει το πανεπιστήμιο ώστε να «περιοριστούν μη αναγκαίες δαπάνες προς εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Αλήθεια, θεωρούνται «μη αναγκαίες δαπάνες»τα σπίτια μας, που στην τελική έχουν χρυσοπληρώσει, και συνεχίζουν να πληρώνουν και εν μέσω πανδημίας, οι γονείς μας από την φορολογία τους;
Με το θέμα να έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση, βγαίνουν και δηλώνουν τώρα ότι θα μείνουν οι φοιτητές που δεν μπορούν να φύγουν ενώ όσοι έχουν ήδη φύγει στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, μέσω εξουσιοδότησης και μόνο, είτε στο Πανεπιστήμιο είτε σε φίλους, θα αποθηκεύσουν τα πράγματα τους σε χώρους του πανεπιστημίου. Ας μη γελιόμαστε! Μια τέτοια απόφαση δεν καλύπτει τα αιτήματα των φοιτητών, που αφενός τους παρουσιάζει ως προνομιούχους που τους απονεμήθηκε δωμάτιο και αφετέρου δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη διευκρίνιση για το αν θα πάρουν το ίδιο πίσω.

Είναι τουλάχιστον ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ! Αποδεικνύεται πως κάθε φορά εκεί στο Υπουργείο και στη Σύγκλητο του ΔΠΘ ξεπερνάνε τον εαυτό τους! Η προσπάθειά τους όμως να πετάξουν έξω τους φοιτητές θα βρει τοίχο τους το ξεκαθαρίζουμε! Έχουμε πείρα και θα μας βρουν απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος που βλέπουν τους φοιτητές σαν βάρος και επιπλέον έξοδα και δεν μεριμνούν για την εξασφάλιση της υγείας τους αλλά και των οικογενειών τους.
Οι φοιτητές δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Έχουν την εμπειρία από το προηγούμενο lockdown όπου πάλι τους έδιωχναν από τις εστίες, όπως και εδώ στην Ξάνθη, με τις ίδιες δικαιολογίες την ίδια ώρα που από τότε δεν έχουν σταματήσει να δίνουν ζεστό χρήμα στους μεγάλους ομίλους, στους καναλάρχες, στους κλινικάρχες. Φαίνεται ότι το «δημόσιο συμφέρον» στο οποίο αναφέρονται καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των φοιτητών για σύγχρονες σπουδές, για σίτιση και στέγαση.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των οικότροφων φοιτητών Κομοτηνής για δωρεάν στέγαση με όλα τα υγειονομικά μέτρα στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ!