Oι κάτοικοι της Μεσσούνης εκφράζουν ερωτηματικά για τους λόγους που οδήγησαν την Αποκεντρωμένη διοίκηση  να επιτρέψει την ρίψη μπαζών σε έναν χώρο που εξελίσσεται σε φυσικό βιότοπο προκειμένου να επανέλθει όπως λέει η υπηρεσία  το 2050 στην αρχική του κατάσταση.

Το ιστορικό αναφέρει ότι κατά την διάρκεια λειτουργίας κεραμοποιίας στην Κομοτηνή , είχαν αποκτηθεί τα συγκεκριμένα οικόπεδα προκειμένου η επιχείρηση να προμηθεύεται πρώτες ύλες, σκάβοντας σε βάθος 2 περίπου μέτρων και με την υποχρέωση αποκατάστασης στο τέλος των εργασιών.

Η επιχείρηση προχώρησε σε βάθος περίπου 20 μέτρων και δεν επανέφερε το φυσικό περιβάλλον στην αρχική του μορφή όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί.

Με τα χρόνια το σημείο ανέβλυσε νερό σε τρία σημεία και δημιουργήθηκε ένα κέντρο πανίδας και χλωρίδας που οι κάτοικοι θέλουν να συνεχίσει  να υπάρχει.

Με απόφαση όμως της Αποκεντρωμένης διοίκησης, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στο σημείο δόθηκε άδεια για εναπόθεση μπαζών μέχρι να φτάσει στο αρχικό ύψος, δηλαδή θα χρειαστούν πάνω από 1.000.000 κυβικά μπαζών.

Ετσι οι κάτοικοι αναρωτιούνται πως πάρθηκε αυτή η απόφαση που δημιουργεί έναν μπαζότοπο στην περιοχή και εξαφανίζει τα είδη πουλιών , ψαριών και φυσικού περιβάλλοντος που αναπτύχθηκε στην περιοχή , αλλά ζητούν και την γνώμη των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την παραπάνω ενέργεια.