Tο καθιερωμένο Φεστιβάλ Κερασιού, ύστερα από δύο χρόνια λόγω Covid, επέστρεψε. Με γεμάτο και πλούσιο πρόγραμμα, ανανεωμένο και πιο οργανωμένο ποτέ, το 20ο Φεστιβάλ Κερασιού, που έλαβε χώρα στις 4-5 Ιουνίου στον Ασώματο, περιλάμβανε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πάνελ με πολλά ενδιαφέροντα θέματα, αθλητικά δρώμενα και ποίκιλες δράσεις, ενώ συνοδεύτηκε από μουσικές παραστάσεις καταξιωμένων και γνωστών καλλιτεχνών, προσφέροντας ευχάριστες στιγμές στους περίπου 24.650 επισκέπτες επί δύο ημέρες.
Στην εναρκτήρια τελετή, που έγινε το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 12:00 με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιάσμου, έδωσαν το παρόν  αρκετοί ντόπιοι πολιτικοί και προσκεκλημένοι από γειτονικές χώρες.
Αρχικά, αναγνώστηκαν τα μηνύματα των επίσημων προσκεκλημένων, που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Το 20ο Φεστιβάλ Κερασιού στήριξαν με μηνύματα συμπαράστασης ο Πρόεδρος της Βουλής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Καθηγητής κ. Μουσταφά Σεντόπ, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, κ. Φαΐκ Οζτράκ, ο Πρόεδρος του YTB του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Αμπδουλλάχ Ερέν, η Βουλευτής Ραιδεστού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, κα. Τζανδάν Γιουτζέερ, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Αβτζιλάρ Κωνσταντινούπολης, κ. Τουράν Χαντσερλί, ο Δήμαρχος Κιρκλαρελί κ. Μεχμέτ Σιάμ Κεσίμογλου, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Πρόεδρος του ABTTF, κ. Χαλίτ Χαμπίμπογλου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας, κα. Αθανασία Στιβακτή και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Αχμέτ Ερδογάν.
Ως οικοδεσπότης, ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο χώρο του αμφιθεάτρου. Την τελετή έναρξης του 20ου Φεστιβάλ Κερασιού τίμησαν με τις παρουσίες τους ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ & Δήμαρχος Ορεστιάδας, κ. Βασίλης Μαυρίδης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, Βουλευτής Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, Βουλευτής Ροδόπης, κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο Βουλευτής Ξάνθης ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Μπουρχάν Μπαράν, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Βασίλης Δελησταμάτης, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου, κ. Τζιχάν Ιμάμογλου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, κ. Χάρης Αηδονόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Μητροπολίτικου Δήμου Ραιδεστού, κ. Φατήχ Ουνσάλ, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σουλεϊμάνπασα Ραιδεστού, κ. Σαμπρή Τσινάρ, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Θράκης Τουρκίας & Αντιδήμαρχος Σάρκιοϊ, κ. Τζεμάλ Ογούν Κουρούμογλου, ο Δήμαρχος Γκελίμπολου, κ. Μουνίρ Μουσταφά Οζατζάρ, ο Δήμαρχο Πεχλιβάνκοϊ, κ. Χουσεΐν Ατσικέλ, ο Δήμαρχος Καβακλί, κ. Γκουρέλ Κοσδεμίρ, ο Δήμαρχος Καϊνάρτζα, κ. Σερδάρ Τουρκέρ, ο Αντιδήμαρχος Μομτσίλγκραντ, κ. Αϊχάν Οσμάν, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Ιάσμου, κ. Κυριάκος Αμούτζας και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αρριανών, κ. Γιουσούφ Σαλήχ.
Μετά τις ομιλίες των επίσημων προσκεκλημένων, ακολούθησε το Πάνελ Κερασιού, στο οποίο συμμετείχαν ως ομιλητές ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Βασίλης Δελησταμάτης.
Στην Κοινότητα Ασωμάτων πραγματοποιήθηκε τελετή εις μνήμην του Νουρετίν Μουσταφά, που έφυγε από τη ζωή πέρυσι. Το κλίμα ήταν συγκινησιακό, συγκεντρώθηκαν φίλοι και γνωστοί του πρώην Προέδρου της Κοινότητας Ασωμάτων για να τιμήσουν τη μνήμη του. Στην τελετή βρέθηκε και ο βραβευμένος στην ανάγνωση κορανιού, ο Καθηγητής Θεολογίας κ. Σελμάν Οκουμούς, που διάβασε κοράνι στη μνήμη του αδικοχαμένου Νουρετίν Μουσταφά.
Στις 15:00 ξεκίνησε το Πάνελ Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ιάσμου. Παρουσιάστηκαν η Δομή Σίτισης, η Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο Κοινότητας και το Γραφείο Απασχόλησης του Δήμου Ιάσμου. Ακολούθησαν Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και Πάνελ Κοινωνικών Φορέων & Συλλόγων, στο οποίο πήραν μέρος ο Σύλλογος Καρκινοπαθών «Δύναμη Ψυχής» και ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ασωμάτων.
Στις 18:00 η Ειδική Ψυχολόγος, κα. Μεράλ Ισμαήλ, μίλησε για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας. Πριν αρχίσουν οι μουσικές συναυλίες, οι Σχολές Πολεμικών Τεχνών παρουσίασαν διάφορες πολεμικές τέχνες στο κοινό που βρέθηκε στο αμφιθέατρο.
Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ τη μουσική σκηνή άνοιξε στις 20:00 η μπάντα Restore, στη συνέχεια ανέβηκαν οι Xanthi Kings, ενώ κατά τις 21:30 εμφανίστηκε η ορχήστρα Balkan. Στο φινάλε της βραδιάς ο Μιχάλης Σταβέντο ανέβασε το ρυθμό στα ύψη με τα αγαπημένα κομμάτια του και αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου που γέμισε το γήπεδο Ασωμάτων.
Η δεύτερα μέρα άρχισε με τη μίνι συναυλία της κ. Ιτζλάλ Ακκαπλάν, που συμμετείχε στο 20ο Φεστιβάλ Κερασιού ως επίτιμη προσκεκλημένη του Δημάρχου Οντέρ Μουμίν. Ερμηνεύτρια της τουρκικής λαϊκής μουσικής και καλλιτέχνιδα της Τουρκικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, η κα. Ακκαπλάν ήταν παρούσα και στο ιστορικό 1ο Φεστιβάλ Κερασιού το 2001.
Με τη συμμετοχή του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ», του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ» και του Κέντρου Πρόληψης Κατά των Εξαρτήσεων Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» διοργανώθηκε Πάνελ Κοινωνικών Φορέων & Συλλόγων στο χώρο του αμφιθεάτρου. Στις 14:00 ξεκίνησε το Πάνελ Κερασιού με ομιλητές τον Προϊστάμενο ΕΛΓΑ κ. Δημήτριο Πανταζή και τον Γεωπόνο κ. Μπουλέντ Σαλήχ.
Μεταξύ 15:00 – 17:00 διεξήχθη το Τουρνουά Μπάσκετ. Συμμετείχαν συνολικά 10 ομάδες, οι αναμετρήσεις προσέφεραν συναρπαστικό θέαμα, ο «Μωραΐτης» έγινε ο μεγάλος νικητής του τουρνουά.
Ο διαγωνισμός «Αγάς Κερασιού» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα δρώμενα του φεστιβάλ. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους κ. Μεχμέτ Πεχλιβάν, Φερρούχ Τοπάλ και Αθανάσιο Ζηνάπη, ανέδειξε Αγά Κερασιού τον κ. Χουσεΐν Αράπ Χουσεΐν, που ξεχώρισε ως κερασοπαραγωγός για τη σοδειά του. Νικήτρια των Καλλιστείων Κερασιού αναδείχθηκε η κα. Μπιλγκέ Αζίζ, στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού ήταν η κα. Χικμέτ Μολλά, η κα. Νεσέ Τεφίκ και ο κ. Μουσταφά Αρήφ.
Οι Σχολές Πολεμικών Τεχνών, όπως την πρώτη μέρα και την Κυριακή έκαναν επίδειξη στο χώρο του αμφιθεάτρου.
Με την εμφάνιση της Τζωρτζίνας Αλεξάκη στη μουσική σκηνή το γήπεδο των Ασωμάτων γέμισε ασφυκτικά. Λίγο πριν τις 22:00 τη σκυτάλη πήρε το συγκρότημα KOLPA, που με τη δυναμική παρουσία του ανέβασε τη διάθεση στα ύψη. Το 20ο Φεστιβάλ Κερασιού ολοκληρώθηκε με τα τραγούδια του Μεχμέτ Ερντέμ, ο οποίος γοήτευσε μικρούς και μεγάλους.
Τις παρουσιάσεις των εκδηλώσεων του 20ου Φεστιβάλ Κερασιού, κατά το διήμερο 4-5 Ιουνίου, διεκπεραίωσαν με επιτυχία οι κυρίες Ειρήνη Τσακίρη, Πελήν Μποδούρ Μουμίν και Ντουϊγκού Περεντέ.