Αυτοψία σε οικισμούς των δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών και συγκεκριμένα στο Λύκειο, τα Δειλινά, τα Αμάραντα, το Λοφάριο και το Βέλκιο, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από την θεομηνία που έπληξε την Ροδόπη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Αχμέτ Ιλχάν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες περιοχές υφίστανται τις συνέπειες από την υπερχείλιση υδάτων και έντονων πλημμυρικών φαινομένων, καθώς τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως επισημάνθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης, και με την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και με την σημερινή, υστερούν κατά μείζονα λόγο στο νομό Ροδόπης.
Την προβληματική αυτή κατάσταση, που σχεδόν κάθε χρόνο οδηγεί σε καταστροφές οικοσκευών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά και απειλεί άμεσα ανθρώπινες ζωές, ο Ιλχάν Αχμέτ είχε τη ευκαιρία να επισημάνει στον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ Χρήστο Μέτιο, όταν συναντήθηκαν στη διάρκεια της δικής του περιοδείας μαζί με τον δήμαρχο Αρριανών και υπηρεσιακούς παράγοντες στον τόπο της καταστροφής.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά στην Ροδόπη. Στα τέλη του 2017 είχε ξανασυμβεί ανάλογο φαινόμενο εκτεταμένων πλημμυρών και τότε και πάλι ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ είχε κάνει ερώτηση προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να παραμείνει βέβαια το τοπίο ίδιο και απαράλλακτο με το σημερινό.
Σήμερα επίσης επικαιροποιείται προς τα ΜΜΕ και την ερώτηση που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2018 προκειμένου να καταδείξουμε ότι τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή αμέλησαν εξίσου να κάνουν αυτά που πρέπει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ροδόπης.
Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 21-12-2017
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό Εσωτερικών, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: Αντιπλημμυρικέςυποδομέςστην Π.Ε. Ροδόπης
Καταγραφή φυσικών καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες και αστικές υποδομές στην Ροδόπη και μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας
Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση στις Περιφέρειες και τους Δήμους για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων που θα συμβάλουν στην πρόληψη και την θωράκιση από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές
Από το βράδυ του Σαββάτου της 16ης Δεκεμβρίου έως και το μεσημέρι της Κυριακής της 17ης Δεκεμβρίου η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα τόσο εντός του κέντρου της πόλης της Κομοτηνής όσο και στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ροδόπης. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αυλές και υπόγεια σπιτιών, να καταστραφούν γεωργικές εκτάσεις και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες με νεκρά ζώα.
Παράλληλα, χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΜΑΚ στον οικισμό Αμάραντα για τον απεγκλωβισμό κατοίκων, με συνολικά 35 απεγκλωβισμούς από οικίες και οχήματα και 39 αντλήσεις νερών, ενώ δεν λειτούργησαν τις επόμενες μέρες της καταστροφής τα δημοτικά σχολεία των οικισμών Βάκου, Ισάλου και Αμαράντων.
Προβλήματα επίσης παρατηρήθηκαν στους οικισμούς του Κάλχα, Δοκού, Σκαλώματος και Ξυλαγανής καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους Κομοτηνής-Ξυλαγανής, Ξυλαγανής-Ιμέρου και Κομοτηνής- Φαναρίου.
Την ίδια στιγμή δεκάδες ιρλανδικές διαβάσεις που υπάρχουν στην Ροδόπη, ελλείψη υποδομών και γεφυρών σε καίρια σημεία του νομού, κατέστησαν αδιάβατες και παγίδες θανάτου για τους διερχόμενους οδηγούς και πιο συγκεκριμένα αυτές του Χιονορέματος, του οικισμού Ηφαίστου, του Βιολογικού στην περιοχή Μεσοχωρίου, του Σκαλώματος, του Δοκού, του Λοφαρίου, της Αετοράχης, του Ιάσιου, της Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και της Αμβροσίας.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης εξάλλου, θα πρέπει να δοθούν χρήματα και αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Ροδόπης και επίσης ότι θα πρέπει οι αρμοδιότητες των αντιπλημμυρικών έργων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να περάσουν στις Περιφέρειες και στους Δήμους ώστε υπάρξουν έμπρακτα αποτελέσματα με την εφαρμογή τους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ άλλοτε η ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε,
Α) Με ποια συγκεκριμένα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις θα εξασφαλιστεί επιτέλους η αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Ροδόπης η οποία υφίσταται τα αποτελέσματα της έλλειψης ανάλογων υποδομών κάθε χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι, με τεράστιο κόστος για τον αστικό ιστό, τις περιουσίες, τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, το ζωικό κεφάλαιο, μα πάνω από’ όλα τον μεγάλο κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών;
Β) Ποια ειδικότερα μέτρα προστασίας πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση των πρόσφατων ζημιών σε κατοικίες, οικοσκευές και σταβλικές εγκαταστάσεις αλλά και τις αποζημιώσεις των καταστροφών που υπέστησαν αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ ;
Γ) Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει έκτακτο βοήθημα σε κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και μέχρι ποιου ποσού θα ανέρχεται αυτό;
Δ) Συμφωνεί η κυβέρνηση να περάσουν οι αρμοδιότητες για την αντιπλημμυρική προστασία στις Περιφέρειες και τους Δήμους καθώς και να δοθούν χρηματοδοτικά εργαλεία προς την επίτευξη του σκοπού αυτού και αν ναι, με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκέφτεται να κινηθεί προς την αυτή την κατεύθυνση;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης
Μιχάλης Τζελέπης, Σερρών