Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ μετά την απάντηση των εργαζομένων , στην επιχείρηση, που αντέδρασαν στο βίντεο που δημιουργήθηκε και προβλήθηκε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

ακολουθεί η ανακοίνωση

Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής από το 2011 και έπειτα, ακολουθώντας την πολιτική του Δήμου Κομοτηνής αυτά τα χρόνια, πέτυχε να επανέλθει σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω πολιτικές και τακτικές των προηγούμενων ετών.
Με ρεαλιστικές πολιτικές, έγκαιρο και πετυχημένο σχεδιασμό και προσήλωση, η ΔΕΥΑ Κομοτηνής ενέταξε έργα πολλών εκατομμυρίων, όχι μόνο χωρίς να επιβαρύνει την επιχείρηση, άρα και τους συνδημότες μας, με νέα χρέη, αλλά αντίθετα προχωρώντας στην σταδιακή εξυγίανση των οικονομικών της επιχείρησης.
Το έργο της ΔΕΥΑΚ είναι ουσιαστικό και μετρήσιμο σε όλους τους τομείς:
ΣΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ:
 Κατασκευάζεται ήδη το νέο υπερσύγχρονο υδραγωγείο της πόλης της Κομοτηνής σε αντικατάσταση του υφιστάμενου από το 1958, διασφαλίζοντας για τους συνδημότες μας ποιότητα και επάρκεια νερού για αρκετές δεκαετίες.
 Αντικαταστάθηκαν τα δίκτυα ύδρευσης με νέες παροχές και υδρόμετρα στο 25% της πόλης της Κομοτηνής (Εκτενεπόλ, Ρέμβη, Σταθμός, Χάρμανλι), ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο της Κομοτηνής, καθώς και σε 21οικισμούς του Δήμου μας.
 Εντάξαμε αντίστοιχα έργα στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και δημοπρατήσαμε, έχοντας ήδη αναδόχους σε άλλους 10 οικισμούς και αναμένουμε την ένταξη στο leader ενός ακόμη οικισμού του Δήμου μας. Πλέον, από το 2020 όλοι οι οικισμοί του Δήμου Κομοτηνής θα διαθέτουν νέα δίκτυα ύδρευσης, γεγονός που μας κατατάσσει στους κορυφαίους Δήμους της Ελλάδας.
 Λύσαμε οριστικά τα υδρευτικά προβλήματα της παραλιακής ζώνης (Φανάρι, Αρωγή, Παραλία Μέσης) με νέες γεωτρήσεις, νέες δεξαμενές αποθήκευσης νερού, νέους τροφοδοτικούς αγωγούς και νέα αντλιοστάσια. Έτσι, εξασφαλίσαμε επαρκές και απόλυτα ασφαλές νερό για τις περιοχές αυτές, ενισχύοντας παράλληλα τις τουριστικές τους προοπτικές.
 Δίνουμε οριστική λύση στα προβλήματα δεκαετιών της υδροδότησης σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Σιδηροχωρίου, με τη δημοπράτηση της σχετικής εργολαβίας.
 Δημοπρατήσαμε και έχουμε προσωρινό ανάδοχο για την εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών του υδροδοτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής και αναμένουμε την ένταξη για τα αντίστοιχα δίκτυα Αιγείρου και Σιδηροχωρίου.
 Αναμένουμε την απόφαση ένταξης της πράξης χρηματοδότησης κατασκευής τροφοδοτικού αγωγού που θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης από το φράγμα της Γρατινής, ενώ, παράλληλα, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» για την κατασκευή του εμβληματικού έργου του φράγματος των Συμβόλων. Με το πρώτο εξασφαλίζουμε την αυτάρκεια του Δήμου Κομοτηνής σε νερό, ενώ με το δεύτερο θωρακίζουμε τον Δήμο για το μέλλον ενόψει των προβλημάτων που ήδη ανακύπτουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ:
 Εκσυγχρονίσαμε και αναβαθμίσαμε τη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της Κομοτηνής, παίρνοντας τα εύσημα από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών.
 Για πρώτη φορά επεκτείναμε τα δίκτυα αποχέτευσης εκτός πόλης και στους οικισμούς του Δήμου μας (Κόσμιο, Ροδίτη). Εντάξαμε στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης του Θρυλορίου και εντός του 2019 τους Υφαντές και τον Ήφαιστο.
 Κατασκευάζουμε το βιολογικό καθαρισμό Φαναρίου, Αρωγής, Παραλίας Μέσης ένα διπλό έργο πνοής για την παραλιακή ζώνη του Δήμου μας, με πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:
 Ολοκληρώσαμε το δίκτυο ομβρίων του συνόλου του οικισμού Μελέτης αντιμετωπίζοντας μακροχρόνια συχνά πλημμυρικά φαινόμενα και δημοπρατήσαμε το αντίστοιχο δίκτυο για τον οικισμό Κικιδίου, λύνοντας έτσι σοβαρά προβλήματα δεκαετιών.
 Θωρακίσαμε την πόλη της Κομοτηνής από το βορρά με παρεμβάσεις στο πεδίο βολής, κατασκευάσαμε σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Χάρμανλι, στην έξοδο προς Καρυδιά και στον οικισμό Κάλχα, λύνοντας προβλήματα που χρόνιζαν.

Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί στην περίοδο 2011-2019 έργα από ευρωπαϊκούς πόρους, με προϋπολογισμούς που αγγίζουν τα 100 εκ ευρώ, κατατάσσοντας την έτσι, σε μια από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά.

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΚ: 2007-2011: 3,1 εκ ευρώ
2011-2019: 0 ευρώ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ : 2007-2010: 1,6 εκ ευρώ
2011-2019: 0 ευρώ
ΧΡΕΗ ΔΕΥΑΚ 2011: 19,4 εκ ευρώ
2019: 12,2 εκ ευρώ (μείωση κατά 7,2 εκ ευρώ) καλύπτοντας παράλληλα και τον ΦΠΑ των συγχρηματοδοτούμενων έργων που δεν είναι επιλέξιμος)
Εξοφλήσαμε σχεδόν το σύνολο των χρεών της ΔΕΥΑΚ από παλαιά έργα.
Η ΔΕΥΑΚ την περίοδο 2011-2019 εκτός από τη μείωση του χρέους που παρέλαβε κατά 7,2 εκατομμύρια, κάλυψε δαπάνες για μελέτες για την ωρίμανση των έργων 1,2 εκ ευρώ, το μη επιλέξιμο ΦΠΑ των έργων που ολοκληρώθηκαν από ΕΣΠΑ 9 εκ. ευρώ και έργα από ίδιους πόρους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ.
ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
1. Διασφαλίσαμε τη διαφάνεια όλων των μεγάλων προμηθειών με ανοικτούς διαγωνισμούς. Από το 2012 χρησιμοποιούμε ανεξάρτητο σύστημα ηλεκτρονικών , μεταξύ των τοπικών προμηθευτών για όλες τις μικρές προμήθειες.
2. Εγκαταστήσαμε σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των υλικών της αποθήκης μας
3. Εγκαταστήσαμε σύστημα παρακολούθησης του στόλου μας με GPS.
4. Ψηφιοποιήσαμε και καταγράψαμε όλα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και των υπόλοιπων υποδομών της επιχείρησης.
5. Δώσαμε τη δυνατότητα πληρωμών των λογαριασμών σε όλες τις τράπεζες και με κάθε τρόπο:
1. ταμεία
2. ΑΤΜ
3. πάγιες εντολές
4. πιστωτική κάρτα
5. i-banging
6. Δημιουργήσαμε και χρησιμοποιούμε δική μας εφαρμογή για μαζική και στοχευόμενη αποστολή μηνυμάτων sms για ειδοποίηση των πολιτών για βλάβες και διακοπές νερού.
7. Εντάξαμε, μέσω πιλοτικής δράσης του προγράμματος LIFEAdaptInGR του Υ.Π. ΕΝ. την αντικατάσταση των συμβατικών υδρομέτρων με έξυπνα υδρόμετρα στους παραλιακούς μας οικισμούς Φανάρι, Αρωγή παλ. Μέσης.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Η ΔΕΥΑΚ έδειξε τον μητροπολιτικό της χαρακτήρα, στηρίζοντας φορείς σε όλη την περιφέρεια Αν. Μακ. Και Θράκης (Δ. Ιάσμου, Δ Σαπών, Δ. Σαμοθράκης).
Για 1η φορά συμμετέχει στο ΔΣ της Ένωσης ΔΕΥΑ, συμμετέχοντας στο συντονισμό του ΕΣΠΑ για τις ΔΕΥΑ της χώρας.
Εκπροσωπεί τις ΔΕΥΑ στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης «Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»
Εκπροσωπεί τις ΔΕΥΑ στην Επιτροπή Καθοδήγησης (Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης) Λημμάτων Οικισμών Γ προτεραιότητας.
Η ΔΕΥΑΚ υλοποιεί ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα διακρατικής εμβέλειας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελλάδα – Βουλγαρία, αλλά και στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε ως «Κοινωνία Πολιτών» την ΕΥΘΥΝΗ μας προς τους συμπολίτες μας, έτσι δουλέψαμε, αυτά υλοποιήσαμε και ΕΤΣΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!