Aλλη μια φορά που ο σύλλογος γυναικών Στρατώνων τήρησε το έθιμο και μοίρασε την παραδοσιακή Βαρβάρα παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας.
500 και πλέον κουπάκια παρασκεύασαν οι γυναίκες του συλλόγου και τα διένειμαν μετά το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας.
Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν από τους κατοίκους της Θράκης προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς, που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Γι’ αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να την “γλυκάνουν” να μοιράζουν γλυκό, που το ονόμασαν “Βαρβάρα“.
Πως ξεκίνησε αυτό το έθιμο στη Θράκη;
Το έθιμο μέχρι σχέση με τα Εκαταία δείπνα της αρχαίας Ελλάδας, πανσπερμίες που λάμβαναν χώρα αυτή τη συγκεκριμένη εποχή. Αυτή την εποχή, οι αποθήκες των σπιτιών ήταν γεμάτες σιτάρι που είχαν θερίσει το καλοκαίρι, καθώς και άλλα προϊόντα, όπως ξηρά σύκα, σταφίδες, καρύδια κλπ, που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτά τα υλικά παρασκεύαζαν το Εκαταίο Δείπνο και είχε φυσικά τελετουργικό χαρακτήρα.
Το έθιμο, όπως και τόσα άλλα προσαρμόστηκε από τον χριστιανισμό, ως εξής: Ο σατανικός νους του Διόσκουρου (πατέρα της Αγίας Βαρβάρας και φανατικού κατά των Χριστιανών), είχε θελήσει να δηλητηριάσει όλους τους Χριστιανούς βάζοντας δηλητήριο στο ψωμί….η κόρη του, η Βαρβάρα, το έμαθε και είπε να μην αγοράσουν ψωμί και να φάνε ότι είχαν στο σπίτι… Έτσι, κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο βρέθηκε στο σπίτι, δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ό,τι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι, έγινε η πρώτη βαρβάρα, κατά τη χριστιανική ερμηνεία.