Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, Έβρου Αναστασία Γκαρά και στελέχη του κόμματος, συνόδευσαν τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στην περιοδεία που πραγματοποιεί στην Αλεξανδρούπολη. Στο δημαρχείο έγινε μία ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση με τους δημάρχους της Θράκης, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Μαρωνείας Σαπών, όπου τέθηκαν όλα τα σημαντικά τοπικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και τους πολίτες.
Επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση όλων για να μην προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού και ταυτόχρονη η ανάγκη προσέλκυσης βιώσιμων επενδύσεων, που θα είναι συμβατές με τις αναπτυξιακές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και μπορούν να αμβλύνουν τις πιέσεις που δέχεται, εξαιτίας της γειτνίασής της με χώρες χαμηλής φορολόγησης. Τέτοιες πολιτιαικές μπορούν να συμβάλλουν στην συγκράτηση πληθυσμού, ανακόπτοντας το κύμα μετανάστευσης και το δημογραφικό πρόβλημα, που τέθηκαν στη συζήτηση.
Στη συζήτηση αναδείχθηκε ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος», που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε λύσεις στην αυτοδιοίκηση, αμφισβητείται από την σημερινή κυβέρνηση που θέλει να το καταργήσει, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στην αυτοδιοίκηση. Περαιτέρω έγινε συζήτηση για την ανάγκη στήριξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, καθώς η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης από την σημερινή κυβέρνηση θα αποδυναμώσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα το ακριτικό πανεπιστήμιο της Θράκης. Ακόμη έγινε μνεία στις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, που έχει η περιοχή λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και στη σημασία που αποκτά η Θράκη ως ενεργειακός κόμβος. Αναφορά έγινε και στη μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή της Θράκης.
Τέλος ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης είχαν την ευκαιρία, συνομιλώντας ιδιαιτέρως με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να τον ενημερώσουν για το μεγάλο ιστορικό γεγονός, της συμπλήρωσης 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης τον Μάιο του 2020, και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για την ανάδειξη αυτού του ιστορικού γεγονότος και του απεύθυναν πρόσκληση να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Κομοτηνή.