Δήλωση Δάμωνα Δαμιανού, Μέλους Κ.Π.Ε. του Κινήματος Αλλαγής

Ουδέποτε στα 30 χρόνια που διαρκεί ο αγώνας για την ενίσχυση της Θράκης μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους, υπήρξε κυβέρνηση που διανοήθηκε να σπάσει τα κίνητρα ανά νομό. Και όμως, το έπραξε η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ…

Με τον βουλευτή Ροδόπης , Ιλχάν Αχμέτ, καταστρώθηκε μία στρατηγική ώστε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Αναπτυξιακό Νόμο, να γίνει ειδική αναφορά στην Θράκη και τα κίνητρά της. Συνομιλήσαμε επί μία εβδομάδα με τα τοπικά επιμελητήρια και ζητήσαμε τις προτάσεις τους, οι οποίες απεστάλησαν και εντάχθηκαν αυτούσιες στην ομιλία του βουλευτή.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, τόνισε ότι δεν ζητά τίποτα λιγότερο για την Θράκη από τις προβλέψεις του πορίσματος της Διακομματικής, το οποίο και παρουσίασε. Για τη Θράκη συνολικά, και όχι για την Ξάνθη, τη Ροδόπη ή τον Έβρο!

Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία στρατηγική στόχευση για τη Θράκη μέσα στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Μετά την ομιλία του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, προκλήθηκε κυβερνητική σύσκεψη για να υπάρξει με την μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης, ειδική μνεία για τη Θράκη.

Ο βουλευτής από την πλευρά του, ζήτησε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής να υπερψηφίσει την τροπολογία που συμπεριελάμβανε τις ειδικές αναφορές για τη Θράκη, πράγμα που έγινε.

Φευ, όμως, στο τέλος εμφιλοχώρησαν και τα τοπικιστικά λόμπι της Ν.Δ. με ανήκουστο αποτέλεσμα να σπάσουν τη Θράκη σε κίνητρα α και β κατηγορίας, με την εξόχως αντιπαραγωγική δικαιολογία ότι “ο Έβρος είναι πιο κοντά στην Τουρκία και χρήζει μεγαλύτερης ενίσχυσης”.

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής δεν αντιδικούμε με τον Έβρο, ούτε και θα το κάναμε ποτέ. Διαφωνούμε με την κυβέρνηση και τον πολιτικό σκεπτικό της.

Το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε αποφασιστικά στην οικοδόμηση της ανάπτυξης του δευτερογενούς τομέα παραγωγής τις δεκαετίες του 1980 και του 90. Και το 1993 ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έσωσε στην κυριολεξία με εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, με την απόφαση για την υπαγωγή των δανείων των παραμεθόριων περιοχών υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Και συμμεριζόμαστε απολύτως τις απόψεις των επιμελητηρίων της Ροδόπης για την ακατανόητη ρύθμιση για σπάσιμο των κινήτρων, η οποία θα πρέπει να καταπέσει οριστικά.