Ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024 , το 2ο Θερινό Summer Camp Return to your Roots με δέκα ομογενείς φοτητές που φιλοξενούνται στις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Μαρωνείας Κομοτηνής.

Το 2ο Θερινό Summer Camp Return to your Roots πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στό Σικάγο, του Εργαστηρίου «ΣυνΜόρΦωΣη» του Δ.Π.Θ., του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Hellenic American Leadership Council από 1 Αυγούστου έως 10 Αυγούστου.

Δέκα υπότροφοι ομογενείς από τις Η.Π.Α., ηλικίας 18 ἑως 25 ετών έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την Ελληνική γλώσσα να ξεναγηθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να επισκεφθούν κατά την αφιξή τους την Θεσσαλονίκη την πρώτη ημέρα έναρξης του Θερινού Σχολείου.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην Ξυλαγανή όπου επισκέφθηκαν το εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο του Πολοτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής , βλέποντας από κοντά αντικείμενα, εργαλεία δουλειάς, επαγγέλματα μιας άλλης εποχής, καθώς και τις παραδοσιακές στολές της περιοχής.