Ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας & Χωροταξικού Σχεδιασμού στον Δήμο Κομοτηνής Δημήτριος Καρασταύρου απαντά σε σχόλιο του δημοτικού συμβούλου Χασάν Χασάν αναφορικά με τις εντάξεις στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης:

Σε πρόσφατη συνέντευξή μου που αφορούσε στην ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής και της παραλιακής περιοχής του οικισμού Φαναρίου μετά από ερώτηση που δέχθηκα, αναφέρθηκα στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, επισημαίνοντας ότι από τις προτάσεις που καταθέσαμε ως Δήμος Κομοτηνής δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα καμία ένταξη έργου, ότι οι αξιολογητές έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και ότι αυτό ισχύει και σε επίπεδο χώρας. Η διαπίστωση για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων δεν είναι βεβαίως μόνο δική μου, αλλά πανελλαδική και έχει εκφρασθεί από συλλογικά όργανα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (βλ. ειδική συνεδρίαση στη ΚΕΔΕ παρουσία υπουργού πριν την υποβολή του πλαφόν, παρεμβάσεις της ΕΔΕΥΑ στις οποίες φυσικά και έχω βασικό ρόλο ως πρόεδρος της επιτροπής ΕΣΠΑ κλπ.).

Παρά ταύτα οι κ.κ. Γραβάνης και Χασάν εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ρυθμούς αξιολόγησης του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, λέγοντας ότι «η δημοτική αρχή και οι εκπρόσωποί της διακατέχονται από παντελή άγνοια για την πορεία εφαρμογής των εν λόγω και λοιπών αντίστοιχων προγραμμάτων, είτε συνειδητά ψεύδονται δημοσίως για να καλύψουν την δική της ανεπάρκεια και τα δικά τους λάθη».

Κύριοι Γραβάνη και Χασάν, δυστυχώς προκύπτει ότι ακόμη και τα στοιχεία που επικαλεστήκατε από την ιστοσελίδα του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και τα αποτυπώσατε στο δημοσίευμά σας, διαψεύστηκαν από ρεπορτάζ δημοσιογράφου τοπικής εφημερίδας μόλις την επόμενη ημέρα, γεγονός που δείχνει ότι εσείς που φέρεστε ως έμπειροι και διεκδικείτε τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, δεν κατανοείτε ούτε αυτά, που μπόρεσαν και είδαν τα μάτια του δημοσιογράφου.

Η πρώτη ένταξη στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ήταν η μεταφορά στις 30-07-20 από το Πρόγραμμα Φιλόδημος I στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης 459 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.090.382.473,29 €, στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνονται 4 έργα του Δήμου Κομοτηνής προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ, τα οποία όμως δεν αφορούν σε προσκλήσεις του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Ομοίως, από τα επικαλούμενα 18 έργα της ΠΑΜΘ, που έτυχαν ένταξης μετά την 30η-07-20, τα 9 είναι και αυτά μεταφερόμενα από το Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, γεγονός που προκύπτει ευχερώς από τις αντίστοιχες αποφάσεις ένταξης (βλ. την παράγραφο 28 εκάστης απόφασης, όπου ρητά αναφέρεται ότι είναι μεταφερόμενο έργο από το Φιλόδημος Ι)και μόνο 9 έργα αφορούν πράγματι στις προσκλήσεις του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και μάλιστα σε αυτά και όπως φαίνεται από την εικόνα 2, η τελευταία ένταξη έγινε την 16η-7-2021 δύο δηλαδή περίπου μήνες πριν από σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι επί 13 προσκλήσεων του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, οι 13 αντίστοιχες Επιτροπές Αξιολόγησης, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ένταξη κανενός έργου σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους 2μήνες, δηλαδή διάστημα σημαντικό, κατά το οποίο η αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων καρκινοβατεί με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη κάθε Δήμου.

Εν κατακλείδι, από τα 263 έργα σε σύνολο χώρας τα 171 είναι του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και τα 92 μεταφερόμενα από το Φιλόδημο Ι. Η ένταξη μόλις 171 έργων από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης σε επίπεδο χώρας, σημαίνει ότι επί 465 φορέων-δυνητικών δικαιούχων (332 Δήμοι, 120 ΔΕΥΑ και 13 Περιφέρειες=465), έχουμε μέχρι σήμερα εντάξεις της τάξεως των 0,37 έργων ανά δικαιούχο (171/465=0,37).

Δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης (14-04-20) έχουμε εντάξεις 0,37 του έργου ανά δικαιούχο. Σημειωτέον ότι οι εντάξεις αυτές αφορούν μόνο σε συγκεκριμένες προσκλήσεις και όχι σε όλες, καθώς σε κάποιες από τις 13 προσκλήσεις δεν έχουμε καμία απολύτως ένταξη σε επίπεδο χώρας (ΑΤ08).

Αυτή λοιπόν την απογοητευτική κατά την άποψή μου εικόνα εξέλιξης του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, χαρακτήρισα στο πλαίσιο της συνέντευξης ως «κατέβασμα μολυβιών από τις επιτροπές αξιολόγησης» και «καμία ένταξη σε επίπεδο χώρας» και λίγα -νομίζω- ότι είπα.

Αφήνω στην κρίση της τοπικής κοινωνίας αυτούς, που με την ίδια εικόνα δηλώνουν ικανοποιημένοι, αυτούς που δεν διστάζουν δημόσια να την υποστηρίζουν και να κατηγορούν ως άσχετο ή ψεύτη όποιον λέει το αντίθετο. Αυτοί προφανώς είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, που έχουν στο μυαλό τους οι κ.κ. Γραβάνης και Χασάν.

Επιπλέον, οι ανωτέρω αναφερόμενοι στα 18 έργα σε επίπεδο ΠΑΜΘ, επαινούν τους δήμους που έχουν αυτές τις εντάξεις κατηγορώντας μας, ότι εμείς ως διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής δεν είχαμε δήθεν ετοιμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει τόσες παρατάσεις, δυσαρεστώντας Δήμους που είχαν κάνει ορθό προγραμματισμό, εξαιτίας αδυναμίας και ανικανότητας Δημοτικών αρχών όπως της Κομοτηνής».

Υπενθυμίζουμε ότι τα 9 από τα 18 αυτά έργα προέρχονται από προσκλήσεις του Φιλόδημου Ι, και γι αυτά ο Δήμος Κομοτηνής είχε εντάξεις πολύ πιο νωρίς, πλην όμως αυτά μεταφέρθηκαν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Κύριοι Γραβάνη και Χασάν, όταν οι άλλοι δήμοι πασχίζουν να πετύχουν εντάξεις (και εσείς τους επαινείτε), εμείς είμαστε ήδη στο στάδιο της υλοποίησης (Αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης σε 8 οικισμούς) και μάλιστα κάποια από αυτά τα έχουμε ήδη ολοκληρώσει (Δίκτυο ομβρίων οικισμού Κικιδίου), γεγονός που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο Κομοτηνής. Διότι, όπως οφείλετε να γνωρίζετε, κατά τον προσδιορισμό του πλαφόν στα έργα του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, προσμετρήθηκαν τα έργα του Δήμου Κομοτηνής, όχι με βάση τον αρχικό προύπολογισμό τους, αλλά βάσει των ποσών που προέκυψαν μετά τη δημοπράτησή τους, γεγονός που απέφερε όφελος 5.625.270,84 ευρώ για τον Δήμο μας.

Η πραγματικότητα λοιπόν, όχι μόνο σας διαψεύδει, αλλά δείχνει και πόσο αναξιόπιστοι είστε, δεδομένου ότι στην οικονομική επιτροπή ψηφίσατε ως παράταξη θετικά υπέρ της υποβολής των προτάσεων του Δήμου Κομοτηνής που είχαν προϋπολογισμό 23,6 εκ. ευρώ, όταν το πλαφόν ήταν μόλις 16,5 εκ. ευρώ. Φυσικά η ετοιμότητά μας για υποβολή προτάσεων ήταν πολύ μεγαλύτερη καθώς ανερχόταν στα 50.096 057.33 ευρώ.

Όσο για τις απευθείας αναθέσεις μελετών που αναφέρετε, για ακόμα μια φορά συνεχίζετε να προσβάλετε τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής και της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής, που παρά τον περιορισμένο αριθμό τους, με την πολύτιμη συμβολή και των εξωτερικών συνεργατών που ήταν αναγκαίοι και επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής από τοπικά γραφεία και όχι όπως άλλοτε από γραφεία των Αθηνών, κατάφεραν μόνο σε αυτά τα δύο προγράμματα («ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» & «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ) να καταθέσουν 18 προτάσεις συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 73.004.302,97 ευρώ.

Η αναλυτική παράθεση των παραπάνω στοιχείων σας διαψεύδει, αποδεικνύει την ποιοτική διαφορά μας και το ποιος έχει άγνοια ή ψεύδεται. Επίσης αποδεικνύει ότι εμείς λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και τίποτα άλλο, γι’ αυτό και διεκδικούμε τα μέγιστα και δεν διστάζουμε να ασκήσουμε κριτική στις καθυστερήσεις. Το δε έργο μας είναι πολλαπλό, μετρήσιμο και αξιολογημένο, γι᾽ αυτό και αφήνουμε στην κρίση των πολιτών της Κομοτηνής τους προσωπικούς σας χαρακτηρισμούς.