Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή στις 15 Μαρτίου 2022 ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει συγκεκριμένα αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου της Κομοτηνής, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της νέας χωροταξίας των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κος Τσιάρας σε μια απάντηση που φανερώνει αμηχανία δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως πολιτική δέσμευση, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρξει μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, αφήνοντας ουσιαστικά, στη συζήτηση που έχει ανοίξει, ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο της κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Η παραπομπή μάλιστα του υπουργού Δικαιοσύνης στην ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε για να εισηγηθεί τη νέα χωροταξία των δικαστηρίων, με γνωστή τη θέση του επικεφαλής της για κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής. Η  ανακοίνωση του ίδιου του υπουργού ότι  ανέθεσε  στην Παγκόσμια Τράπεζα τη μελέτη του νέου Δικαστικού χάρτη της χώρας, όταν είναι γνωστή η οικονομική διάσταση με την οποία αυτή κινείται. Όλα αυτά χρειάζεται να μας ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο και αντί να καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες  για να μη βρεθούμε ως περιοχή προ τετελεσμένων.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Κατάργηση Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής

 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της νέας χωροταξίας των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, που περιλαμβάνεται στην έρευνα του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις με τίτλο  «Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα-Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα», προτείνεται η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Η ανησυχία είναι έντονη γιατί δεν πρόκειται απλά για μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2019, αλλά για ένα σχεδιασμό που η υλοποίησή του είναι σε εξέλιξη, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ως ειλημμένη απόφαση προς άμεση υλοποίηση.

Οι λόγοι των οποίων γίνεται επίκληση για την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής,  είναι ότι δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως με τον αριθμό των δικαστών που υπηρετούν. Πρότυπα όμως που δεν λαμβάνονται υπόψη, όταν πρόκειται για άλλα Διοικητικά Εφετεία όπως των Ιωαννίνων, των Χανίων και της Λάρισας, με ανάλογο αριθμό δικαστών, τα οποία όμως διατηρούνται με την  επίκληση εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Είναι οξύμωρο σε μια περιοχή όπως η Θράκη, που όφειλαν κατεξοχήν να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω κριτήρια, να οδηγείται το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής σε κατάργηση. Όταν μάλιστα εξυπηρετεί μια ευρεία ακριτική περιοχή με ιδιαίτερα γεωοικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξυπηρετεί περιοχές από τον Έβρο έως την Καβάλα και στεγάζεται στο νεόδμητο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής με εξαιρετικές υποδομές.

Ο σχεδιασμός αυτός με βάση την διαίρεση της χώρας στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, με την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, θα σημάνει την υπαγωγή του στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Γεγονός που θα καταστήσει δύσκολη έως  ανέφικτη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη πολιτών λόγω απόστασης και οικονομικής δυσπραγίας και ουσιαστικά θα αποτελέσει άρνηση δικαιώματος  για μια δίκαιη δίκη, όπως είναι η υποχρέωση της πολιτείας.

Επειδή, φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής με αναφορά στα  ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επειδή, αν υπάρχει μια περιοχή που όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά λόγω εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, αυτό είναι το Διοικητικό Εφετείο της Κομοτηνής.

Επειδή, η υπαγωγή στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όλων των διοικητικών υποθέσεων της περιοχής θα καταστήσει δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση στο δικαίωμα της δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη των Διοικητικών Εφετείων της χώρας και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 3923/15-03-2022 Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δ. Χαρίτου κλπ (συνολικά 20) όπως αυτοί αναφέρονται
στον Πίνακα Αποδεκτών, με θέμα: «Κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής», θέτουμε
υπόψη σας τα ακόλουθα:
Δυνάμει της αρ. 99/24-3-2021 απόφασης συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο:
α) την ορθολογική οργάνωση των δικαστικών περιφερειών της χώρας στον τομέα της διοικητικής
δικαιοσύνης και στο πλαίσιο αυτό την αναδιάρθρωση των δικαστικών δομών με βάση
αντικειμενικά κριτήρια, β) την ορθολογική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων σε σχέση με την
χωροταξική αναδιάρθρωση και γ) την εσωτερική οργάνωση και διοίκηση των δικαστηρίων, όπως
διαμορφώνονται μετά τη χωροταξική αναδιάρθρωση και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας Εργασίας εκλήθησαν να εκφέρουν τις απόψεις τους
και τα όποια διαθέσιμα στοιχεία, τόσο εκπρόσωποι όλων των διοικητικών δικαστηρίων όσο και
εκπρόσωποι των οικείων δικηγορικών συλλόγων.
Τα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας θα υποβληθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της
Επικρατείας και στη συνέχεια θα δοθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να
αξιολογηθούν οι προτάσεις.