Οι κτηνοτρόφοι που υποχρεώθηκαν από την Πολιτεία σε περιοριστικά μέτρα (καραντίνα), σε ολική ή μερική θανάτωση του ζωικού τους κεφαλαίου, δεν έχουν μέχρι σήμερα αποζημιωθεί για το 2019, ακόμη και για το 2018, αφού λόγω της ολικής ή μερικής απώλειας εισοδήματος αδυνατούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Τα προβλήματα ανέκυψαν από την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ2603/260091/14-10-2019 (ΦΕΚ 3868/τ.Β/21/10/19), με τις αλλαγές που αυτή επέφερε στις διαδικασίες πληρωμής και μάλιστα λίγο πριν κλείσει το οικονομικό έτος 2019. Προβλήματα που επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Όμως το ΥΠΑΑΤ δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, όπως την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, η οποία θα αποσαφήνιζε ρυθμίσεις της ΚΥΑ ως προς τα ακριβή δικαιολογητικά που απαιτούνται και την ακριβή διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Αποτέλεσμα αυτής της χρονικά άκαιρης, πρόχειρης και εκ των πραγμάτων ανεύθυνης πολιτικής ήταν να μην πληρωθούν μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι.
Καθώς η πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος οικονομικής αποζημίωσης και ενίσχυσης αποτελεί υποχρέωση του κράτους που επέβαλλε την μερική ή ολική σφαγή των ζώων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και είναι ζωτικής σημασίας για να αναπληρωθεί το κεφάλαιο αυτό, πήραμε την πρωτοβουλία βουλευτές της ΑΜ-Θ να καταθέσουμε στη Βουλή την παρακάτω ερώτηση.

Ερώτηση

προς τους κ. κ. Υπουργούς:

-Ανάπτυξης και Επενδύσεων

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Οικονομικών

Θέμα: Προβλήματα στις αποζημιώσεις από τα μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν με επιστολή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ, σχετικά με την αδυναμία εφαρμογής της ΚΥΑ 2603/260091/14-10-2019 (ΦΕΚ 3868/τ.Β/21/10/19), η οποία μεταβίβασε την αρμοδιότητα πληρωμής του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2019, από την οικονομική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, στις οικονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών.

Όπως τονίζουν, το ΥΠΑΑΤ μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα πληρωμής στις Περιφέρειες, δεν φρόντισε να διασφαλίσει την ομαλή διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων.

Πέραν της καθυστέρησης, πρέπει να σημειωθεί ότι, επειδή  η πληρωμή των αποζημιώσεων του προγράμματος από τις Περιφέρειες γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι Περιφέρειες ζητούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων κτηνοτρόφων. Αυτό προκαλεί το πρόσθετο πρόβλημα καθώς οι κτηνοτρόφοι  που υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα,  σε ολική ή μερική σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου πολλούς μήνες πριν, είχαν μερική ή πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους, είναι αδύνατο να είναι φορολογικά ενήμεροι.

Επειδή, στην περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα κανένας κτηνοτρόφος για ζημιές του 2019, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες ακόμα κι από το 2018.

Επειδή, η ΚΥΑ κρίθηκε στην  πράξη ως ανεπιτυχής με τις υπάρχουσες δομές και συνθήκες.

Επειδή, σε άλλες περιπτώσεις πληρωμών από τις Περιφέρειες αλλά και αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ δεν απαιτείται κατάθεση φορολογικής ενημερότητας.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

  1. Σκοπεύουν να καταθέσουν νέα, διορθωτική ΚΥΑ με την οποία θα λύνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων;
  3. Παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

 Αλεξιάδης Τρύφωνας

 Αραχωβίτης Σταύρος

 Γκαρά Αναστασία

 Ζαχαριάδης Κώστας

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Πούλου Παναγιώτα

 Ραγκούσης Γιάννης

 Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

 Τσακαλώτος Ευκλείδης

 Χαρίτου Δημήτρης