Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά να επανέλθουν στη δουλειά τους οι 26 εργαζόμενοι/ες με συμβάσεις ΙΔΟΧ στην καθαριότητα του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής και να παραταθούν οι συμβάσεις τους τουλάχιστον για όσο ακόμη διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Η ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στον υπουργό Υγείας και συνυπογράφουν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τους απολυμένους εργαζόμενους, που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και την εργασιακή αβεβαιότητα. Ο βουλευτής Ροδόπης επισημαίνει ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απόλυση των 26 συμβασιούχων, ανάμεσά τους άνθρωποι με έως και 22 χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά και μία έγκυος, καθώς και για την επαναφορά και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής των εργολαβικών συμφερόντων.

Παρόλο που έχει αποδειχθεί στην πράξη πως το οικονομικό κόστος στα Νοσοκομεία, για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ, είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολάβους. Ενώ λόγω της έλλειψης ελέγχων επανέρχεται το εργασιακό καθεστώς των εκβιασμών και της ασυδοσίας, αφού υποχρεώνουν τους εργαζόμενους,  όπως συνέβη και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής,  να υπογράφουν  συμβάσεις ουσιαστικά σε «λευκό χαρτί».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό  Υγείας

Θέμα:  Να επανέλθουν στη δουλειά τους οι 26 εργαζόμενοι/ες με συμβάσεις ΙΔΟΧ στην καθαριότητα του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Να παραταθούν οι συμβάσεις τους για όσο ακόμη διάστημα διαρκεί η πανδημία.

 

Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και την εργασιακή αβεβαιότητα είναι οι 26 εργαζόμενοι/ες συμβασιούχοι ΙΔΟΧ στον τομέα καθαριότητας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, με μια αιφνιδιαστική ειδοποίηση, γνωστοποίησε στους εργαζόμενους/ες ότι από την 1η Φεβρουαρίου λύθηκε η σύμβαση εργασίας τους και καλούνται να παραλάβουν τις απολύσεις τους.

Πρόκειται για εργαζόμενους/ες που σήκωσαν όλα αυτά τα χρόνια το ιδιαίτερα μεγάλο βάρος της πανδημίας, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας, έντονα απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία τους. Υπηρεσίες για τις όποιες εισέπραξαν μόνο καλά λόγια και τώρα πετιούνται κυριολεκτικά στον δρόμο, εργαζόμενοι με έως και 22 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ ανάμεσα στους 26 συμβασιούχους είναι και μία έγκυος γυναίκα.

Από το 2010 έως το 2015, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την ανάγκη περικοπών, καταργήθηκε το 95% των οργανικών θέσεων καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των δημόσιων νοσοκομείων και οι υπηρεσίες αυτές ανατέθηκαν σε εξωτερικά εργολαβικά συνεργεία. Το αποτέλεσμα ήταν τα νοσοκομεία να δαπανούν υπέρογκα ποσά για τις εργολαβικές συμβάσεις για υποβαθμισμένες υπηρεσίες, ενώ οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές του προσωπικού επιδεινώθηκαν δραματικά.

Αυτό το καθεστώς των εργολαβιών ανατράπηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα Νοσοκομεία προχώρησαν σε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ) μέσω ΑΣΕΠ για τις εργασίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Ανάμεσά τους και το Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής όπου είχαν προσληφθεί με Συμβάσεις Εργασίας Ορισμένου Χρόνου 38 υπάλληλοι καθαριότητας, 7 υπάλληλοι σίτισης και 8 υπάλληλοι φύλαξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ  με νομοθετικές  ρυθμίσεις της, παρέτεινε προσωρινά και ανά χρονικά διαστήματα τις συμβάσεις (Ι.Δ.Ο.Χ ) των εργαζομένων, κάτω από το βάρος της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας, με τελευταία καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2023. Ενώ  στην ίδια  ρύθμιση προέβλεπε τη λήξη των συμβάσεων τους,  μόλις  οι  διοικήσεις των Νοσοκομείων αναδείξουν ανάδοχους εργολάβους σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη.  Ρύθμιση που έσπευσε να υλοποιήσει η διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής,  παρά το γεγονός ότι το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε εργολαβικά συμφέροντα.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνηση για την απόλυση των 26 συμβασιούχων καθώς και για την επαναφορά και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής των εργολαβικών συμφερόντων.  Επιστρέφει το εργασιακό καθεστώτος των εκβιασμών, των πιέσεων προς τους εργαζόμενους. Ενώ η έλλειψη ελέγχων  ενισχύει την ασυδοσία τους  αφού  υποχρεώνουν  τους εργαζόμενους να υπογράφουν δήθεν συμβάσεις ουσιαστικά σε «λευκό χαρτί» χωρίς να γνωρίζουν ούτε το ύψος αποδοχών, ούτε το ωράριο εργασίας, ούτε το είδος των συμβάσεων.

Επειδή  οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη καθαριότητα κ.α., προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο ΕΣΥ σε κρίσιμες, απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία τους συνθήκες μέσα στην πανδημία αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επειδή με τις νομοθετικές  ρυθμίσεις σας  οδηγείτε σε  απόλυση τους 26 εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κομοτηνής αφήνοντας χωρίς εργασία ανθρώπους με έως και 22 χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά και έγκυο συμβασιούχο.

Επειδή έχει αποδειχθεί στην πράξη πως το οικονομικό κόστος στα Νοσοκομεία, για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ , είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία.

Επειδή  λόγω της  έλλειψης ελέγχων επανέρχεται το εργασιακό καθεστώς των εκβιασμών, των πιέσεων, της ασυδοσίας από μεριάς της εργοδοσίας, αφού υποχρεώνουν τους εργαζόμενους,  όπως στο Νοσοκομείο Κομοτηνής,  να υπογράφουν  συμβάσεις ουσιαστικά σε «λευκό χαρτί».

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Είναι στις προθέσεις σας να παρατείνετε τις συμβάσεις εργασίας (ΙΔΟΧ) των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και των 26 εργαζομένων  του Νοσοκομείου  Κομοτηνής για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία;

2.Για ποιο λόγο η κυβέρνηση επαναφέρει τα  εργολαβικά συνεργεία  στα Νοσοκομεία και σε αυτό της Κομοτηνής, όταν αποδεδειγμένα παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζομένους.