Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους μαθητών του Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής υπογράμμισε την αδικία που υφίστανται από την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» που τους στερεί τη δεύτερη ευκαιρία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση αξιοποιώντας την ποσόστωση του 1% και τους γνωστοποίησε ότι καταψήφισε την συγκεκριμένη διάταξη που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο βουλευτής ζητά από την υπουργό Παιδείας με αναφορά που κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής να μην ισχύσει αυτή η άδικη διάταξη για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων και να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.


Αξιότιμε κύριε βουλευτά

Αυτή την περίοδο τα Εσπερινά Λύκεια υφίστανται μια κατάφωρη αδικία, καθώς στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπεται ελάχιστη βάση εισαγωγής για τους μαθητές των Εσπερινών και των Ημερησίων Λυκείων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η διάταξη αυτή έχει ως συνέπεια να εξομοιώνονται τα Εσπερινά και τα Ημερήσια Λύκεια ως προς το θέμα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επικαλούμενη ισονομία με τα Ημερήσια Λύκεια. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως, εγείρει πολλούς προβληματισμούς, καθώς δεν είναι ίδιες οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες, φοιτούν οι μαθητές των Εσπερινών με τους αντίστοιχους των Ημερησίων Λυκείων. Οι μαθητές των Εσπερινών σχολείων εργάζονται καθημερινά έχοντας ταυτόχρονα πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη.

Άλλωστε, τα Εσπερινά Λύκεια θεσπίστηκαν, προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους, σε νεαρή ηλικία, για οποιονδήποτε λόγο, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μέση εκπαίδευση και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να μην ισχύσει  αυτή η άδικη διάταξη για τους μαθητές των Εσπερινών, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα και παρέχοντας με αυτό τον τρόπο ίσες ευκαιρίες στους μαθητές, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη κάτω από τις ιδιάζουσες αυτές συνθήκες και επιζητούν να εξαιρεθούν από αυτή τη ρύθμιση, προκειμένου να κατορθώσουν να υλοποιήσουν τα όνειρα τους, γιατί ΠΌΤΕ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΡΓA. Ευελπιστούμε στην άμεση επίλυση αυτού του ζητήματος και στην ανταπόκριση στο αίτημα μας.

 

Με εκτίμηση,

Το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής.


 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για την κα. Υπουργό Παιδείας
Θέμα: «Να μην ισχύσει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τους μαθητές των
Εσπερινών Λυκείων»
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς την κα. Υπουργό
Παιδείας ως αναφορά την επιστολή του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου Εσπερινού
Λυκείου Κομοτηνής με θέμα την κατάφωρη αδικία που υφίστανται καθώς με Νόμο
του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται ελάχιστη βάση εισαγωγής και για τους
μαθητές των Εσπερινών και των Ημερησίων Λυκείων για την εισαγωγή τους τα
Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι στα Εσπερινά Λύκεια φοιτούν ως επί το
πλείστον ενήλικες, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται με τους μαθητές των
ημερήσιων λυκείων, γιατί οι συνθήκες φοίτησής τους είναι εντελώς διαφορετικές, είναι
εργαζόμενοι έχοντας ταυτόχρονα πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις.
Γι’ αυτό ζητούν να μην ισχύσει αυτή η άδικη διάταξη για τους μαθητές των
Εσπερινών Λυκείου και να τους δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στις σπουδές με την
δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση