Στην εξασφάλιση της γυναικείας υγείας, η υστεροσκόπηση είναι η απόλυτη διαγνωστική μέθοδος που ρίχνει φως στις αχαρτογράφητες περιοχές του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, προλαμβάνοντας αλλά και αντιμετωπίζοντας δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις. Η υστεροσκόπηση μπορεί να είναι και επεμβατική ωστόσο, με διαφορετικό κόστος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν παθολογικά ευρήματα όπως πολύποδες μήτρας. Εκεί μιλάμε πλέον για υστεροσκόπηση πολύποδα, μία διαδικασία αρκετά παρόμοια, αλλά με θεραπευτικό στόχο, όχι απλά διαγνωστικό.

Ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος δρ. Ελευθέριος Αναστασάκης, διαθέτει την γνώση και την

Πώς γίνεται η διαδικασία

Η υστεροσκόπηση, όπως προαναφέραμε μπορεί να είναι διαγνωστική ή επεμβατική, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, ακολουθείται -αρχικά τουλάχιστον- η ίδια διαδικασία. Πριν την διαγνωστική υστεροσκόπηση θα σας ζητηθεί να βγάλετε τα ρούχα σας να αδειάσετε την κύστη σας πριν από τη διαδικασία. Στη συνέχεια θα καθίσετε με τα πόδια σας σε αναβολείς όπως γίνεται και κατά το τεστ ΠΑΠ και ο γιατρός θα καθαρίσει την περιοχή του κόλπου με αντισηπτικό διάλυμα και θα χρησιμοποιήσει τον κολπικό διαστολέα για να εισάγει στη συνέχεια το υστεροσκόπιο στον κόλπο, στη μήτρα μέσω του τραχήλου της.

Το εργαλείο αυτό που χρησιμοποιείται στην διαγνωστική και επεμβατική υστεροσκόπηση, διαθέτει στην άκρη του κάμερα και φως, επιτρέποντας στον γιατρό να δει τα τοιχώματα της μήτρας για προβλήματα και μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες ή βίντεο και να λάβει δείγματα ιστού (βιοψία) αν κριθεί απαραίτητο.

Σε περίπτωση που κατά τη διαγνωστική υστεροσκόπηση παρατηρηθούν δυνητικά επικίνδυνες αλλοιώσεις, όπως για παράδειγμα πολύποδες της μήτρας, τότε η διαδικασία προχωράει πέρα από τη διάγνωση και μιλάμε πλέον για επεμβατική υστεροσκόπηση με κόστος διαφορετικό.

Επί τόπου αντιμετώπιση

Η επεμβατική υστεροσκόπηση αφορά τις περιπτώσεις που ο γιατρός θα εντοπίσει παθολογικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα πολύποδες. Η υστεροσκόπηση πολύποδα γίνεται ακριβώς για να αφαιρεθούν οι πολύποδες της μήτρας που εντοπίστηκαν κατά την εξέταση και να διασφαλίσουν την υγεία της γυναίκας. Η διαδικασία για την υστεροσκόπηση πολύποδα είναι παρόμοια με τη διαγνωστική, ωστόσο σε δεύτερο στάδιο, ο γιατρός εισάγει μαζί με το υστεροσκόπιο ειδικά εργαλεία με τα οποία θα αφαιρέσει τους πολύποδες και θα τους στείλει για βιοψία, προκειμένου να καθοριστεί αν ήταν δυνητικά καρκινικοί.