ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕT: “Επί ένα χρόνο αφήσατε την ενημέρωση της Μειονότητας σε έναν βουλευτή και δύο δημάρχους και τώρα ανοίξατε ένα εμβολιαστικό κέντρο στην Φιλλύρα!”      
Ικανοποιημένος ο υφυπουργός Υγείας, βλέπει απροθυμία των πολιτών για εμβολιασμούς και όχι ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική.
“Στενότητα πόρων και ανθρώπινου δυναμικού μας αναγκάζει να αναδιατάσσουμε  κάθε φορά τις δυνάμεις μας”

Με καθυστέρηση έξι μηνών ξεκίνησε να λειτουργεί σήμερα το εμβολιαστικό κέντρο Φιλλύρας στο δήμο Αρριανών, αφού προηγουμένως πήρε παράταση μιας εβδομάδας η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ προκειμένου να απαντηθεί από τον υφυπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη και ενώ εκκρεμεί η δημιουργία νέων εμβολιαστικών κέντρων στον δήμο Αρριανών, τα οποία έχει ζητήσει μετ επιτάσεως από τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο βουλευτής Ροδόπης παρέθεσε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την καθυστέρηση των εμβολιασμών στο νομό Ροδόπης με απόκλιση 15% στο σύνολο των εμβολιασμών από το ποσοστό της επικράτειας!

Παράλληλα, διεκτραγώδησε το “προφανές έλλειμμα ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς επί ένα χρόνο προς τους πολίτες της Μειονότητας στην Θράκη, βάρος που ανέλαβαν στους ώμους τους ένας βουλευτής και οι μειονοτικοί δήμαρχοι στη Ροδόπη”.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, μίλησε για “απίστευτη απουσία της κυβέρνησης από το καθήκον για την ενημέρωση και προστασία της Μειονότητας από την πανδημία” ενώ ταυτόχρονα η Μειονότητα έγινε “σάκος του μποξ” από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ως υπεύθυνη για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Θράκη.

Την ίδια στιγμή έγινε αναφορά και για την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων Φιλλύρας και Αρριανών μετά την έναρξη λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου Φιλλύρας.

Εν κατακλείδι, ο βουλευτής Ροδόπης σημείωσε: ” δεν μας αρκεί το εμβολιαστικό κέντρο Φιλλύρας. Δεν καλύπτει τις ανάγκες του δήμου Αρριανών και των πιο ορεινών οικισμών του”. Ζήτησε επίσης επαναλειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων Φιλλύρας και Αρριανών σε καθημερινή και κανονική βάση.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Ροδόπη διαθέτει 12 εμβολιαστικές γραμμές και ταυτόχρονα υπονόησε ότι η Οργάνη και η Άνω Βυρσίνη, η Χλόη και ο Κέχρος για παράδειγμα είναι “όμορες περιοχές” με εύκολη και άμεση πρόσβαση όλου του πληθυσμού στις Σάπες και την Κομοτηνή όπου λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα. Ενώ σε ό,τι αφορά την στελέχωση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας αναγνώρισε στενότητα πόρων και ανθρώπινου δυναμικού που μας αναγκάζει να αναδιατάσσουμε με τέτοιο τρόπο τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να φέρουμε εις πέρας τόσο τη επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όσο και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία όλων των υγειονομικών δομών”.

Τέλος, παραδέχθηκε την υστέρηση των εμβολιασμών στη Ροδόπη για την οποία όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ευθύνεται η Πολιτεία αλλά οι πολίτες που δεν πηγαίνουν να εμβολιαστούν ! Ανακοίνωσε μάλιστα ότι μέχρι τέλους Ιουνίου προγραμματίστηκαν στην Φιλλύρα 796 ραντεβού


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ  ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Επί ένα χρόνο τώρα στην διάρκεια της πανδημίας της COVID 19 έχουμε γίνει μάρτυρες μίας απίστευτης απουσίας του κράτους από το πεδίο ενημέρωσης των πολιτών της Μειονότητας στην Θράκη για το γεγονός αυτό.

Δεν είναι μόνο οι εμβολιαστικές δομές που καθυστέρησαν έξι ολόκληρους μήνες.

Στην διάρκεια αυτού του έτους στη Ροδόπη ένας βουλευτής και δύο δήμαρχοι από την Μειονότητα κάλυψαν μόνοι τους το κενό μιας ολόκληρης διοίκησης.

Χωρίς κύκλο ενημερώσεων στην μητρική τους γλώσσα, χωρίς εμβολιαστικές δομές, με κατασυκοφάντηση από τον αθηναϊκό τύπο ακόμα και των θρησκευτικών εορτών, των ηθών και των εθίμων της Μειονότητας. Γιατί όλο αυτό, γιατί τόση φοβικότητα κ. Υπουργέ;

Και μετά ήρθαν οι πιέσεις ότι η Μειονότητα δεν εμβολιάζεται και δεν ακολουθεί τα πρότυπα της υπόλοιπης κοινωνίας.

Στον Δήμο Αρριανών υπάρχουν οικισμοί σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Απομακρυσμένοι από κάθε αστικό κέντρο, με δυσκολίες πρόσβασης τον χειμώνα, με προβληματικό οδικό δίκτυο και με ελάχιστες υποδομές.

Χρειάστηκε να φθάσουμε σήμερα εδώ που φθάσαμε για να πάρετε μια πρωτοβουλία για ένα εμβολιαστικό κέντρο στην Φιλλύρα που ασφαλώς δεν επαρκεί για το σύνολο του πληθυσμού.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

Σας διαβιβάζω σήμερα την επιστολή του δημάρχου Αρριανών, σύμφωνα  με την οποία με έκπληξη διαπιστώνεται ότι με την λειτουργία του νέου εμβολιαστικού κέντρου στο Περιφερειακό Ιατρεία Φιλλύρας, θα διακοπεί η εξυπηρέτηση του κοινού τόσο στο ίδιο το ιατρείο όσο μερικώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αρριανών, το οποίο θα λειτουργεί μόνο για μια ημέρα την εβδομάδα.

Οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελούν σημαντικότατο πυλώνα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η λειτουργία τους είναι απαραίτητη και αναγκαία για κάθε πολίτης της χώρας.

Με άλλα λόγια κ. υπουργέ, ανοίγετε στον Δήμο Αρριανών μία εμβολιαστική γραμμή και αναστέλλετε  την λειτουργία δύο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ που εξυπηρετούν τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους συγκεκριμένους πολίτες.

Πώς να το συλλάβει αυτό η ανθρώπινη λογική;

Αυτά βλέπουν και αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι συμπολίτες μου της Μειονότητας της Θράκης και της Ροδόπης και φεύγουν συνεχώς επιλέγοντας την μετανάστευση ως τρόπο για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Συμπερασματικά, δεν μας καλύπτει το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο της Φιλλύρας.

 

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην αναστολή λειτουργίας των ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΦΙΛΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΡΡΙΑΝΩΝ.

Ζητούμε περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές στον Δήμο Αρριανών που θα καλύπτουν τις ανάγκες του συνολικού πληθυσμού.

Ζητούμε, δηλαδή τα αυτονόητα που όπως φαίνεται για το σημερινό επιτελικό κράτος της Ν.Δ. δεν είναι και τόσο αυτονόητα !