Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ανέστη Κώστογλου. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν για τον Οργανισμό, αφού μέσα στις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας η κυβέρνηση επέλεξε να νομοθετήσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 3%, γεγονός που σημαίνει ότι θα περικοπούν από τον ΟΑΕΔ πόροι ύψους 1,2 δις, τη στιγμή που κατά τη φετινή χρονιά είναι ήδη ελλειμματικός κατά 200 δις.

Η ανησυχία που εξέφρασε ο εκπρόσωπος  των εργαζομένων είναι ότι  με τη ρύθμιση αυτή θα δημιουργηθεί τέτοια τρύπα στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ που δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα προγράμματα και οι άλλες κοινωνικές του δράσεις. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν επίσης ότι η ρύθμιση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου του ΟΑΕΔ, στην συγχώνευση ή και στην πλήρη κατάργηση των παροχών και των προγραμμάτων του, όπως συνέβη παλαιότερα με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι πράγματι με το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν ενισχύονται ούτε οι εργαζόμενοι αλλά ούτε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι πρώτοι θα έχουν όφελος από 1 έως 14 € τον μήνα και οι δεύτεροι από 4,1 έως 21 € τον μήνα ανά εργαζόμενο, ποσά που ούτε τους διασώζουν ούτε ανοίγουν  δρόμο για νέες προσλήψεις. Ενώ το πιο κρίσιμο είναι ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση στερείται ο ΟΑΕΔ σημαντικούς πόρους, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι δε θα μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως η υλοποίηση προγραμμάτων και τα επιδόματα ανεργίας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει και που επιδοτούνται μόλις οι 140.000 από τους 1.100.000 ανέργους της χώρας μας. Ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος βασικές λειτουργίες και δράσεις του οργανισμού να οδηγηθούν από την κυβέρνηση στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο βουλευτής διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είναι αντίθετος και θα καταψηφίσει  την συγκεκριμένη ρύθμιση που συζητείται αυτές τις μέρες στην Βουλή, αλλά και θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την Κυβέρνηση προκειμένου ο ΟΑΕΔ μέσω της χρηματοδότησής του να παίξει τον ρόλο του και να στηρίξει τους ανέργους και τις συνολικές του δραστηριότητες.