Σε απολογισμό του κοινοβουλευτικού του έργου για το διάστημα Ιούνιος 2021-Ιούνιος 2022, προέβη ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου. Ο βουλευτής έκανε αναφορά στην συνεχή παρουσία του μέσα από ερωτήσεις , αναφορές και ομιλίες στην βουλή , για την προώθηση των προβλημάτων , στην ανάδειξη εργασιακών, αγροτικών και κοινωνικών θεμάτων της περιοχής.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΤΟΥ

Κατατέθηκαν 38 ερωτήσεις στη Βουλή
 Κατατέθηκαν 19 αναφορές στη Βουλή
 Πραγματοποιήθηκαν 24 ομιλίες σε Νομοσχέδια στη Ολομέλεια ή σε Επιτροπές της Βουλής
 Συζητήθηκαν 10 επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή
1. για αποζημιώσεις ζημιών λόγω παγετού σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην ΠΕ Ροδόπης
2. για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman
3. για να κατασκευαστεί το Φράγμα Κομψάτου
4. για τις ανάγκες κάλυψης σε υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κομοτηνής
5. για τη σοβαρή καθυστέρηση στην ένταξη έργων των Δήμων της Ροδόπης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
6. για την διαφοροποίηση των επενδυτικών κινήτρων στη Θράκη στον Αναπτυξιακό Νόμο
7. για να αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των σπιτιών στους κατοίκους του οικισμού «Ηφαίστου» του Δήμου Κομοτηνής
8. για τη λειτουργία του χώρου υδροθεραπείας για ΑμεΑ στο ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής
9. για τη μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού
10. για το Φράγμα Ιασίου και την υλοποίηση του έργου κατασκευής των δικτύων διανομής νερού

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Δημήτρης Χαρίτου ανέφερε τα παρακάτω:
Θα ήθελα πριν μπούμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελική ευθεία των εκλογών να παρουσιάσω έναν σύντομο απολογισμό για την παρουσία και την δράση μου στη Βουλή τον τελευταίο μόνο χρόνο. Στόχος των παρεμβάσεών ήταν η υπεράσπιση των αναγκών των ανθρώπων μας από τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ανέδειξα και συζητήθηκαν στη Βουλή παρουσία των αρμόδιων υπουργών οι ανάγκες, οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ειδικότερα της ΜΕΘ, οι ελλείψεις στα δύο Κέντρα Υγείας Σαπών και Ιάσμου όπως και των εργαζομένων με ΣΟΧ.
Με πρωτοβουλία μου συζητήθηκαν στη Βουλή οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση, αναφέρω χαρακτηριστικά, τη συζήτηση για τις ρευματοκοπές στη Ροδόπη σε νοικοκυριά, στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο. Την διεκδίκηση των αποζημιώσεων των καπνοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων μας των οποίων τα αμνοερίφια έμειναν αδιάθετα το Πάσχα. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών των κοροενισχύσεων των αλιέων μας. Της προσβασιμότητας στο αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου. Όπως και των αποζημιώσεων των κερασοπαραγωγών και των δενδροκαλλιεργητών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ασκήσαμε με παρεμβάσεις μας στη Βουλή κατ’ επανάληψη πίεση για την επιστροφή του 12% μισθολογικού κόστους, που κατάντησε ανέκδοτο. Ενώ ανέδειξα την αδικία σε βάρος της Ροδόπης με τη διάσπαση των ενιαίων, μέχρι σήμερα επενδυτικών κινήτρων για τη Θράκη στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Θα ήθελα να θυμίσω τις πρωτοβουλίες για να αναδειχθούν κοινωνικά ελλείμματα, ορισμένα μάλιστα διαχρονικά, για τα οποία έγινε συζήτηση μέσα στη Βουλή. Αναφέρομαι στη μετεγκατάσταση του οικισμού Αλάν Κογιού ή την απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στον οικισμό του Ηφαίστου ή των τίτλων ιδιοκτησίας στον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Έως την επαναλειτουργία στο ΚΕΦΙΑΠ της πισίνας για τα ΑμεΑ ή τα πιο άμεσα που αφορούν τα νέα ζευγάρια με τη μη ένταξη των παιδιών τους στα ΚΔΑΠ του Δήμου. Ακόμη το πρόβλημα με τους Δασικούς Χάρτες στη Γρατινή, τη μετεγκατάσταση του Κτηματολογικού Γραφείου Κομοτηνής και πολλά άλλα.
Έχει σημασία στον απολογισμό αυτού του χρόνου να αναφερθώ σε κομβικά θέματα για την ανάπτυξη της περιοχής, που με πρωτοβουλία μου συζητήθηκαν στη Βουλή. Αναφέρομαι στο Φράγμα Κομψάτου στον Ίασμο, την ολοκλήρωση των έργων του Φράγματος Ιασίου, τα υπό έγκριση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργα του Δήμου Κομοτηνής που καρκινοβατούν και τις συνεχείς παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman. Όπως επίσης θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην ανάδειξη στη Βουλή της αναβάθμισης του Συνοριακού Σταθμού Νυμφαίας, της επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης – Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, όπως και τα εμπόδια που βάζει η ΕΤΑΔ στην αξιοποίηση των ακινήτων της στην παραλιακή ζώνη. Πρόκειται για θέματα που για πρώτη φορά τα τελευταία, τουλάχιστον, χρόνια τέθηκαν και συζητήθηκαν στη Βουλή.
Αγαπητοί φίλοι, αναφέρθηκα ενδεικτικά στις πιο σημαντικές παρεμβάσεις, συνολικά όμως τον τελευταίο αυτόν χρόνο με πρωτοβουλία μου συζητήθηκαν στη Βουλή με παριστάμενους υπουργούς 10 πολύ σημαντικά θέματα του τόπου μέσω επίκαιρων ερωτήσεων. Κατατέθηκαν σχεδόν άλλες 60 ερωτήσεις ή αναφορές στη Βουλή για προβλήματα της περιοχής.

Καταγράφηκαν 24 τουλάχιστον παρεμβάσεις στη Βουλή σε νομοσχέδια για να θέσω θέματα που αφορούσαν τον τόπο. Ενώ διακριτή ήταν η συμμετοχή μου στη Διακομματική Επιτροπή που συστήθηκε για τη Θράκη.
Θέλω λοιπόν από την πλευρά μου να ευχαριστήσω και εσάς τα ΜΜΕ γιατί αναδείξατε ένα προς ένα όλα αυτά τα σημαντικά θέματα που προωθήθηκαν στη Βουλή.

Είναι αλήθεια επιδιώξαμε και αξιοποιήσαμε κάθε χαραμάδα, κάθε δυνατότητα να προβάλλουμε, να αναδείξουμε τις ανάγκες των ανθρώπων μας και τα συμφέροντα του τόπου. Τίποτα από όλα αυτά που κάναμε δεν πήγε χαμένο. Όλα έχουν την αξία και τη σημασία τους. Με την συνολική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμβάλλαμε στο να ληφθούν και αυτά ακόμη τα αναιμικά μέτρα της κυβέρνησης.

Υποστηρίξαμε και συνέβαλα στην ανακούφιση, εν μέρει, των καπνοπαραγωγών μας με την αποζημίωση που πρόσφατα δόθηκε, όπως και στους κερασοπαραγωγούς που αποζημιώθηκαν από την ακαρπία, στις ενισχύσεις για τους αλιείς μας. Είναι βέβαιο ότι με τις παρεμβάσεις μας ταρακουνήσαμε, προκαλέσαμε κινητικότητα ξεκόλλησαν από την ακινησία ξεχασμένα θέματα της περιοχής. Αναφέρομαι στο ΚΕΦΙΑΠ για τα άτομα με αναπηρία, τις πρόσθετες πληροφορίες που ζητά σήμερα το ΥΠΑΑΤ για τα έργα του φράγματος Ιασίου. Τη σχετική κινητικότητα που διαμορφώθηκε ακόμα και για το Φράγμα Κομψάτου. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ξεχαστεί! Υπάρχει όμως ακόμη μια πολύ σημαντική διάσταση που χρειάζεται να είναι γνωστή. Αυτές θα είναι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, οι προτεραιότητες που θα δρομολογήσει την επόμενη ημέρα η νέα προοδευτική κυβέρνηση που έρχεται.

Θέλω να ευχαριστήσω για την ειλικρινή συνεργασία που είχα όλο αυτό το διάστημα με τους παραγωγικούς, τους φορείς των εργαζομένων, την αυτοδιοίκηση που συνέδραμαν σε όλη αυτή την προσπάθειά. Όπως επίσης να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που μας κατέθεταν τις αγωνίες τους και μας έδιναν δύναμη για να τις αναδείξουμε.
Βρισκόμαστε λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, θέλω να απευθυνθώ σε κάθε προοδευτικό, φιλελεύθερο πολίτη, σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης και να του πω. Τα τρία αυτά χρόνια έδωσα έμπρακτα δείγμα γραφής το πώς είναι να είσαι εδώ, να υπερασπίζεσαι τους ανθρώπους και να διεκδικείς για τα συμφέροντα του τόπου.
Είναι ώρα να σκεφτούμε όλοι μαζί βάζοντας το χέρι στην καρδιά και να απαντήσουμε. Θέλουμε την επόμενη των εκλογών να συνεχιστεί αυτή η δυναμική παρουσία που έχει ανάγκη ο τόπος; Ή θα συμβιβαστούμε με την ιδέα των αδύναμων και από απόσταση παρεμβάσεων;
Θέλουμε την επόμενη των εκλογών να συνεχιστεί αυτή η δυναμική παρουσία με την ωριμότητα και εμπειρία για την προώθηση των προβλημάτων όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας ή θα αποδεχθούμε ό,τι επιχειρούν με άκομψο τρόπο, είναι αλήθεια, να επιβάλλουν;
Να σκεφτούμε όλοι μαζί, θέλουμε στη νέα προοδευτική κυβέρνηση που έρχεται να υπάρχει την επόμενη μέρα των εκλογών μία ισχυρή φωνή που γνωρίζει τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τι πρέπει να γίνει ή θα αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία;
Απευθύνομαι σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου που προβληματίζονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με όσα συμβαίνουν. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Τους καλώ να μην υποκύψουν σε διλήμματα. Να ακυρώσουν με τις επιλογές τους σχεδιασμούς, παρεμβάσεις ισχυρών συμφερόντων ή άλλων κύκλων, βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του τόπου μας. Η λύση είναι στο δικό τους χέρι.