Κοινή δήλωση για τη φωτιά στο Παπίκιο όρος των Χ.Καφαντάρη υπεύθυνη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πολιτικής Προστασίας και Δ.Χαρίτου βουλευτή Ροδόπης

Η αντιπυρική περίοδος τελείωσε, οι δασικές πυρκαγιές επιμένουν!

Με το τέλος του μήνα Οκτωβρίου ήρθε και η επίσημη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Τα ενοικιασμένα εναέρια μέσα αποχώρησαν, αφήνοντας χωρίς επαρκή εναέρια μέσα το σκληρά μαχόμενο, αν και υποστελεχωμένο, Πυροσβεστικό Σώμα. Η αντιπυρική περίοδος τελείωσε αλλά οι δασικές πυρκαγιές επιμένουν!
Βρισκόμαστε στην 15η ημέρα, που η πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος Ροδόπης επιμένει, έχοντας κάψει γύρω στα 11.500 στρέμματα (επίσημα στοιχεία ΠΣ την 3.11.2022), σοβαρότερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και δεν αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει της. Προσέθεσε μια ακόμα οικολογική καταστροφή, στις περιβαλλοντικές καταστροφές των εμβληματικών περιοχών Natura (Δαδιά, Βάλια Κάλντα, Θάσο, ελαιώνας Άμφισσας- Δελφών), του φετινού καλοκαιριού. Έπρεπε να ξεφύγει προς την Βουλγαρική πλευρά, να υπάρξει κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την 3.11.2022 στη Βουλή σχετικά, ώστε τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης να ασχοληθούν μαζί της και να ενισχυθούν, εκ των υστέρων τα μέσα και το προσωπικό του Π.Σ. στην δύσκολη, ομολογουμένως, κατάσβεση της.
Όμως, το τέλος της αντιπυρικής και οι αρχές του μήνα Νοεμβρίου δε θα μείνουν στη μνήμη μας μόνο από την αποτυχία της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Παπίκιο όρος, αλλά κι από το πλήθος των δασικών πυρκαγιών αυτών των ημερών. Το πλήθος των δασικών πυρκαγιών είναι αποκαλυπτικό: 78 πυρκαγιές την 31.10.2022, 113 πυρκαγιές την 01.11.2022, 110 πυρκαγιές την 02.11.2022, 147 πυρκαγιές την 03.11.2022…

Το αρμόδιο υπουργείο ας σταματήσει να «αυτοθαυμάζεται» και οι υπουργοί του να «αλληλοσυγχαίρονται» και ας ασχοληθεί σοβαρά με την έκδοση σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου, με σχεδιασμό πολιτικών πρόληψης και μείωσης των συνεπειών, με την επίλυση των προβλημάτων του Π.Σ. (προσλήψεις και κάλυψη οργανικών θέσεων, ομογενοποίηση του Σώματος, κλπ), με την ενίσχυσή του σε εξοπλισμό και μέσα, αλλά και την ανάπτυξη πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το θέμα δε, της επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μέσα εναέρια και επίγεια, καθώς και προσωπικό, καθίσταται πλέον προτεραιότητα προς υλοποίηση.