Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά την κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας 120 ημερών μεταφυτροτικών ζιζανιοκτόνων για την καλλιέργεια του βάμβακος, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα φυτοπροστατευτικά αυτά προϊόντα, σύμφωνα με φορείς βαμβακοπαραγωγών, συνεταιρισμούς κλπ, είναι απαραίτητα στην αντιμετώπιση των δύσκολων ζιζανίων του βαμβακιού, άποψη που ενισχύουν ειδικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί καθώς και πολλές ΔΑΟΚ.

Καθώς το βαμβάκι είναι από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα στη Ροδόπη και στη Θράκη, ο βουλευτής αναμένει την απάντηση του υπουργού σε αυτό το σοβαρό θέμα που απασχολεί τους βαμβακοπαραγωγούς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ.

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Θα προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ στην κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας των 120 ημερών στα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα στην καλλιέργεια του βάμβακος

 

Το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά προϊόντα στη Ροδόπη και στη Θράκη γενικότερα. Καλλιεργείται στο μεγαλύτερο μέρος των πιο γόνιμων  εδαφών της περιοχής, με υψηλές αποδόσεις σε ποιοτικό σύσπορο βαμβάκι και με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες, ενώ  συμβάλλει σημαντικά στην  τοπική οικονομία της περιοχής.

Οι αγροτικοί φορείς των βαμβακοπαραγωγών της Ροδόπης από κοινού με αγροτικούς  συνεταιρισμούς και φορείς άλλων περιοχών έχουν ζητήσει έγκαιρα από το ΥΠΑΑΤ την κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας 120 ημερών φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον έλεγχο  ζιζανίων με μεταφυτρωτική εφαρμογή στην καλλιέργεια του βαμβακιού. Ισχυρίζονται ότι υπάρχει  σοβαρό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των ζιζανίων του βαμβακιού και συγκεκριμένα της αγριοβαμβακιάς και της κύπερης στις καλλιέργειες τους, άποψη που ενισχύουν ειδικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και στην οποία συνηγορούν και οι υπεύθυνοι Γεωπόνοι ΔΑΟΚ όπως της ΠΕ Σερρών και της ΠΕ Ροδόπης.

Ζητούν την κατ’ εξαίρεση έγκριση  των εν λόγω σκευασμάτων, σημειώνοντας ότι για τον έλεγχο των παραπάνω ζιζανίων, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη εναλλακτική λύση για μεταφυτρωτική καταπολέμηση τους,  λόγω του ότι τα εγκεκριμένα στη χώρα μας σκευάσματα για την καλλιέργεια του βάμβακος, έχουν μόνο προσπαρτικές και προφυτρωτικές εφαρμογές. Το πρόβλημα της ζιζανιοκτονίας τη φετινή χρονιά  διογκώνεται και καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών εξαιτίας της παρούσας υγειονομικής κρίσης.

Αξίζει  να επισημανθεί ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, 2018 και 2019, χορηγήθηκε η έγκριση 120 ημερών για χρήση στο βαμβάκι συγκεκριμένων σκευασμάτων εντός συγκεκριμένων περιφερειακών ενοτήτων. Ενώ η καθυστέρηση και βέβαια η μη έγκριση τους  από το ΥΠΑΑΤ  θα οδηγήσει σε φαινόμενα παράνομης εισαγωγής και παράνομης διακίνησης των εν λόγω φυτοφαρμάκων από γειτονικές χώρες με προφανείς τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στα έσοδα του κράτους και την οικονομία γενικότερα.

Επειδή οι φορείς των αγροτών θεωρούν αναγκαία τη μεταφυτρωτική ζιζανιοκτονία, προκειμένου να προστατεύσουν αποτελεσματικά τις βαμβακοκαλλιέργειες τους από δύσκολα ζιζάνια.

Επειδή έχει χορηγηθεί και σε προηγούμενα χρόνια η κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας των 120 ημερών σε σκευάσματα.

Επειδή ο κίνδυνος τις παράνομης εισαγωγής και παράνομης διακίνησης τους είναι ορατός, το ίδιο και οι οικονομικές επιπτώσεις του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με βάση τα παραπάνω, είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε  στην κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας 120 ημερών φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την καλλιέργεια του βάμβακος εφόσον αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις της Υπουργικής Απόφασης Αριθμ.5171/70387/2018 ΦΕΚ 1935/Β/30-05-2018;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Αβραμάκης Λευτέρης

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Γκαρά Αναστασία

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μουζάλας Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος